Бившият депутат и енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев разкритикува

...
Бившият депутат и енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев разкритикува
Коментари Харесай

След като обвини другите в популизъм, Добрев обеща война с търговските вериги 

Бившият народен представител и енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев разкритикува „ популистките партии “ за това какво е можело да създадат, в случай че служебното държавно управление се бе решило да предложи постоянен бюджет, а броени минути по-късно съобщи, че неговата политическа групировка ще разгласи война на комерсиалните вериги, с цел да бори инфлацията. За таван на надценки и цени не можело да става дума, само че какво би направила ГЕРБ против бизнеса – по този начин и не стана ясно.

„ Не знам за какво служебният кабинет непрекъснато повтаря: „ Ние няма да водим война с веригите “? Ми, ние ще водим война с веригите… и ще създадем по този начин, че тази инфлация няма да я има “, съобщи Добрев в студиото на bTV.

Думите му идват на фона на разгорещените диспути към преодоляването на инфлацията. През последните седмици служебната власт стартира противоречиви хрумвания против високите цени, в това число опит за изсветляване на надценките. Търговските вериги бяха упрекнати в „ далавера “ и „ картелни съглашения “, против които те пък се разпалиха и приканиха за ефикасен разговор с държавното управление, какъвто по думите им сега липсва.

„ Изобщо няма да беседваме с тях, ще предприемем дейности, няма да им се молим “, сподели в този момент Делян Добрев, без обаче да показва какви действителни ограничения ще бъдат подхванати.

Според него „ нито таван на облагата, нито на цените е допустимо решение “, тъй като те водят или до изгубване на артикули, или до закотвяне на цените до горния позволен предел, макар че действително може да са по-ниски.

Според представителя на ГЕРБ инфлацията може да се пребори, единствено в случай че има постоянно държавно управление. Той оправда решението на служебния кабинет да не предлага постоянен бюджет за 2023 година с думите, че това щяло да докара до популистки дейности от страна на партиите, с цел да се харесат на гласоподавателите.

Действията на назначения от Румен Радев кабинет провокираха остри реакции през последните 24 часа, откакто през вчерашния ден в общественото пространство излезе отчет на финансовото министерство, чертаещ апокалиптичен сюжет за банкрут и смяна на курса лев/евро. изказванията в него са мощно пресилени и обърнаха внимание, че в случай че ведомството от месеци насам проучва задълбочаващи се проблеми, то e трябвало да вземе ограничения доста по-рано, а не да всява суматоха в разгара на предизборната акция.

„ Финансовото министерство отиде от едната прекаленост в другата. И вчерашната информация беше вярна, и днешната е вярна “, сподели двусмислено Добрев във връзка внезапно смекчения звук на отрасловия министър Росица Велкова тази заран.

Според някогашния народен представител от ГЕРБ значимата информация е, че „ бюджетът на Асен Василев, който се извършва сега, не излиза с 12 милиарда лева “ От това съгласно него „ може да последва, може да не последва интервенция на МВФ “. Черните сюжети той вижда при положение на задълбочаване на недостига.

Тази заран Росица Велкова успокои, че за банкрут не може да става дума, а до септември няма да има ликвиден проблем – по-късно ще зависи от бъдещия бюджет. Тя посочи, че даже след погасяването на дълг от към 3 милиарда лева в края на март фискалният запас ще бъде към 10 милиарда лева, или двойно над законоустановения най-малък предел.

Вчера Асен Василев, финансов министър в кабинета „ Петков “, съобщи, че фискалният запас е 16,4 милиарда лева, за което бе неодобрен от Добрев, който сподели информация с данните на Българска народна банка, съгласно която равнището му е 12,4 милиарда лева Самият той обаче комфортно преувеличи равнището на инфлацията в България, казвайки, че тя е 20% - най-високото си равнище тя доближи през септември (18,7%), а от този момент насам гладко спада и за февруари е 16%.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР