Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина от усложнения

...
Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина от усложнения
Коментари Харесай

Колин Пауъл почина след усложнения от COVID-19

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл умря от затруднения след заразяване с COVID-19, заяви фамилията му във Фейсбук.

„ Генерал Колин Л. Пауъл, някогашен държавен секретар и ръководител на Обединения комитет на началниците на щабове на Съединени американски щати  почина тази заран на 84-годишна възраст “, се споделя в известието.

„ Загубихме незабравим и любящ брачен партньор, татко, дядо и популярен американец “, написа фамилията и прибавя, че той е бил изцяло имунизиран.

Пауъл, който е наследник на имигранти от Ямайка, е първият негър държавен секретар на Съединени американски щати. Той заема поста от 2001 до 2005 година по време на президентството на Джордж У. Буш.

Той има и дълга кариера в американската войска, която включва работа във Виетнам. Пауъл става първият негър консултант за националната сигурност в края на президентството на Роналд Рейган.

При Джордж Буш-стари става ръководител на Обединения комитет на началниците на щабове на Съединени американски щати – първият афроамериканец и най-младият мъж, заемал поста. Той извършва тази роля по време на войната в Персийския залив.

Като държавен секретар при Джордж У. Буш той се застъпва за войната в Ирак, като през 2003 година твърди Организация на обединените нации, че Садам Хюсеин разполага биологически и химически оръжия за всеобщо заличаване. След войната Съединени американски щати не съумяват да открият доказателства за съществуването на такива оръжия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР