Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина на 84-годишна

...
Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина на 84-годишна
Коментари Харесай

COVID-19 погуби бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл |

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл умря на 84-годишна възраст от затруднения след заразяване с COVID-19, оповестиха от фамилията му.

Той е умрял в националния медицински център " Уолтър Рийд ".

" Загубихме незабравим и любящ брачен партньор, татко, дядо и популярен американец ", написа фамилията.

Пауъл е бил имунизиран.



Пауъл беше първият негър държавен секретар на Съединени американски щати, чието управление в няколко републикански администрации оказа помощ за оформянето на американската външна политика през последните години на 20-ти век и първите години на 21-ви век.

Колин Лутър Пауъл е роден на 5 април 1937 година в Харлем, Ню Йорк, в фамилията на ямайски имигранти. Израства в Южен Бронкс. По време на следването си в Сити Колидж в Ню Йорк се записва в програмата за запасни офицери на армията на Съединени американски щати.

" Харесваше ми структурата и дисциплината на армията ", споделя Пауъл при започване на 2000-те години пред CNN. “Чувствах се ненапълно характерен, носейки униформа. Не съм се отличавал с нищо друго. "

След като се дипломира през 1958 година, постъпва в армията. Два пъти е на задача в Южен Виетнам през 60-те години на ХХ век, където е ранен два пъти, в това число по време на злополука с хеликоптер, при която избавя двама бойци. Остава в армията след завръщането си, посещава Националния боен лицей и гради кариера. През 1979 година е нараснал до бригаден военачалник, през 1987 година става последният консултант по националната сигурност на Рейгън, а през 1989 година Буш-старши го избира за началник на Обединения комитет на началник-щабовете.

Престоят на Пауъл в администрацията на Буш-старши е белязан от присъединяване му в най-мащабните американски военни дейности в края на ХХ век, в това число интервенцията в Панама през 1989 година, войната в Залива през 1991 година и филантропичната намеса на Съединени американски щати в Сомалия, макар че се пенсионира от армията дни преди пагубната борба за Могадишу. Въпреки че в никакъв случай не се е кандидатирал за Белия дом, когато Пауъл поставя клетва като държавен секретар на Буш през 2001 година, той става най-високопоставеният негър държавен чиновник в страната до този миг.

Популярността му нараства след успеха на водената от Съединени американски щати коалиция по време на първата война в Ирак. За известно време в средата на 90-те години той е считан за главен кандидат да стане първият негър президент на Съединени американски щати. Но репутацията му се накърнява, откакто показва неправилни разследващи данни, с цел да поддържа войната в Ирак, което самият той по-късно назовава " леке " в досието си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР