Бившият държавен секретар Джон Кери (ляво) в разговор с външния

...
Бившият държавен секретар Джон Кери (ляво) в разговор с външния
Коментари Харесай

Сравненията с иранското споразумение хвърлят сянка върху срещата в Сингапур


Бившият държавен секретар Джон Кери (ляво) в диалог с външния министър на Иран Мохаммад Джавад Зариф в диалог по времето, когато се приготвяше съглашението на иранската нуклеарна стратегия.

Твърдението на тържествуващия американски президент Доналд Тръмп за триумф на невижданата среща на върха в Сингапур се посрещат със песимистичност и нескрита подигравка от критиците, които се възползват от несъгласието сред отдръпването му от съглашението за иранската нуклеарна стратегия и готовността му да одобри смътните обещания на севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Представители на Белия дом неведнъж подчертаваха, че тазседмичната среща в Сингапур е единствено началото, а не края на развой, който съгласно екипа на президента е можело да бъде стартират само посредством среща лице в лице. Срещата на върха в Сингапур зададе по-широки цели, които да бъдат изпълнени през идващите месеци, до момента в който подписаното от президента Обама през 2015 година и утвърдено от седем страни съглашение беше посредствен завършек на 18-месечни договаряния, споделят те.

Според тях рецензиите, че поетите през вчерашния ден задължения не включват конкретика за нуклеарно разоръжаване и инспекции са прекомерно преждевременни.

" Макар и да се веселя, че президентът и Ким Чен-ун можаха да се срещнат, е мъчно да се дефинира какво съответно се е случило ", сподели сенаторът републиканец от Тенеси и ръководител на сенатската комисия по външни работи Боб Коркър. Той добави, че желае държавният секретар Майк Помпейо, който ще води последващите договаряния, да изясни в детайлности какъв е замисълът на държавното управление.

Водещият представител на Демократическата партия в тази комисия сенатор Боб Менендез от Ню Джърси, който също се противопоставяше на съглашението с Иран, изрази противоречие с прекомерния възторг, проявен от Тръмп, както и с изказването му за прекратяване на американско-южнокорейските военни учения.

" В подмяна на няколко селфита в Сингапур ние подронихме устоите на политиката ни на оптимален напън и наказания ", сподели Менендез.

За бранителите на съглашението с Иран обаче срещата на върха в Сингапур е доказателство за неопитност и недобри преговорни умения на Тръмп. Противниците на съглашението от своя страна наподобява са склонни да почакат и да видят какво ще стане.

Сенаторът републиканец от Арканзас Том Котън, последователят на Тръмп и ревнив съперник на съглашението с Иран, прикани за самообладание и опита да опровергае изказванията, че президентът безразсъдно се е хвърлил в среща с деспот, откакто е излязъл от съглашението с Техеран. Котън, както и други съдружници на Тръмп, означи, че за разлика от Иран Северна Корея към този момент има нуклеарни оръжия и дарба да ги изстрелва.

" Има една философия, съгласно която президентът на Съединени американски щати не би трябвало да сяда на масата за договаряния с второразредни диктатори ", сподели Котън пред консервативния коментатор Хю Хюит. " Смятам, че тази философия има известна годност, като се изключи случаите, когато тези диктатори имат нуклеарни оръжия. "

" Знаете, страни като Иран и Куба, както и други второразредни бандитски режими, към момента не разполагат с нуклеарни оръжия ", сподели той. " Те не могат да заплашат Съединени американски щати по същия метод. Когато се снабдят с ракети, с които да могат да ги употребяват, бих сравнил нещата с тогавашните президенти, които влизаха в договаряния със руските диктатори. "

Преподавателят в Университета в Джорджтаун и някогашен шеф за Азия в Съвета за национална сигурност при президента Буш-младши, Виктор Ча, изрази страдание, че " има още много какво да се желае " във връзка с резултатите. Но той поддържа тезата, че даже и да е била единствено " непретенциозно начало ", срещата Тръмп-Ким е понижила риска от спор.

" Въпреки многото си недостатъци срещата на върха в Сингапур съставлява началото на дипломатически развой, който ни отдалечава от ръба на войната ", написа Ча в публикация за вестник " Ню Йорк таймс " незабавно след края на срещата. " При неконвенционалния метод на господин Тръмп има още много какво да се желае във външната политика на Съединени американски щати, само че до тази не изключително приемлива, само че смилаема развръзка нямаше по какъв начин да се стигне по различен метод. "

Директорът по въпросите на неразпространението на нуклеарните оръжия в Асоциацията за оръжеен надзор Келси Дейвънпорт, която поддържа съглашението с Иран, дефинира резултатите от срещата на върха като " посредствени ".

" Мъглявите формулировки за премахването на нуклеарните оръжия не са пробив, това са заучени изречения, повтарящи минали изказвания ", сподели тя. " Твърде рано е Тръмп да афишира триумф. "

Що се отнася до съглашението с Иран, даже и в най-щедрите оценки за срещата се подсещаше на Белия дом, че подписаният с Техеран документ е бил предшестван от засилена дипломатическа активност.

" Сега Помпейо ще би трябвало да предприеме с Пхенян същите сложни и многогодишни договаряния, каквито предприе някогашният държавен секретар Джон Кери с Техеран ", показват Ча и специалистът по корейските въпроси Се Ми Тери в разбор за Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. " Тръмп окачестви съглашението на Обама с Иран като " най-лошото в историята ", само че в този момент е изправен пред доста предизвикателство да реализира толкоз, колкото реализира Обама. "

Самият Иран предизвести Северна Корея да не приема думата на Тръмп за чиста монета.

" Имаме си работа с човек, който си отдръпва подписа, до момента в който е в чужбина ", сподели през вчерашния ден пред полуофициалната иранска организация Фарс държавният представител Мохамад Бакер Нобахт.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР