Бившият член на Китайската комунистическа партия (ККП) И Сяо беше

...
Бившият член на Китайската комунистическа партия (ККП) И Сяо беше
Коментари Харесай

Китайски дипломат осъден доживот за участие в крипто схеми и корупция

Бившият член на Китайската комунистическа партия (ККП) И Сяо беше наказан на пожизнен затвор от китайски съд по обвинявания в корупция, в това число за присъединяване му в интервенции по рандеман на криптовалута.

Преди това Сяо заемаше длъжността заместник-председател в границите на комитета на провинция Дзянси на Народната политическа консултативна конференция.

В допълнение към обвиняванията в корупция съдът призна Сяо за отговорен и за корист с власт. Присъдата се основава на доказателства, които сочат, че в интервала 2008-2021 година той е приел подкупи на обща стойност над 125 милиона юана ($17.1 милиона).  

Освен това по време на мандата си като партиен секретар на град Фучжоу Сяо е подпомагал компании, занимаващи се с рандеман на крипто, макар че тези действия са неразрешени в Китай. Съдът стига до заключението, че дейностите му са довели до обилни финансови загуби за обществените активи и националните ползи.

Вследствие на това И Сяо е наказан на пожизнен затвор, съпроводен от лишаване на всички негови политически права и конфискация на персоналното му имущество.

Отношенията на Китай с криптовалутната промишленост се характеризират със строги регулации.

През 2013 година страната инициира възбрана на крипто транзакциите от страна на банките, последвана от възбрана на първичните предлагания на монети (ICO) през 2017 година Тези ограничения бяха въведени, с цел да се резервира стабилността на юана и да се предотврати неразрешеното приключване на средства от страната.

След това фокусът се измести върху добива на Биткойн (BTC) през 2019 година, когато Националната комисия за развиване и промени (NDRC) дефинира добива на BTC като “ “.

В продължаващите си старания да упражнява надзор върху разрастващия се бранш на криптовалутите Китай ускори регулаторните си старания през 2020 година До август същата година Китайската национална банка (КНБ) разкри желанието си да блокира над 100 задгранични уеб страницата, предлагащи услуги за продан на криптовалути.

Въпреки това, едвам през 2021 година възбраната на Китай за рандеман на криптовалути беше изцяло наложена. Преди това провинции като Вътрешна Монголия, Синдзян и Съчуан бяха обилни центрове за рандеман на Биткойн, като в Китай се намираше съвсем половината от международната мощ за рандеман на BTC.

Окончателният удар бе нанесен през септември 2021 година, защото страната реши да забрани изцяло дейностите по рандеман на криптовалута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР