Бившият чешки министър-председател Андрей Бабиш днес беше изправен пред съда

...
Бившият чешки министър-председател Андрей Бабиш днес беше изправен пред съда
Коментари Харесай

Изправиха пред съда бившия премиер на Чехия за източване на евросредства

Бившият чешки министър-председател Андрей Бабиш през днешния ден беше изправен пред съда по дело за машинация с евросредства на стойност 2 млн. евро, заяви Асошиейтед прес.

Делото е обвързвано с плантация, известна като " Щъркелово гнездо ", получила дотации от Европейския съюз, откакто собствеността ѝ била трансферирана от конгломерата " Агроферт ", благосъстоятелност на Бабиш и включваща към 250 сдружения, на членовете на фамилията на някогашния чешки министър председател. По-късно " Агроферт " още веднъж придобива благосъстоятелност върху фермата. Субсидиите са били предопределени за дребни и междинни предприятия - условия, които " Агроферт " не дава отговор. Впоследствие конгломератът връща дотациите. 

От законодателите на три пъти се е желало да лишават имунитета на Бабиш по отношение на делото, почнало през 2007 година Прокуратурата в Прага завърши инспекцията по делото през март и повдигна обвиняване на Бабиш. Това беше неведнъж препоръчвано от проверяващите служители на реда. Милиардерът и популист отхвърля да е направил каквото и да е било нарушаване и неведнъж е заявявал, че обвиняванията против него са политически стимулирани.

Бабиш се яви през днешния ден в Районния съд в Прага. Заедно с него пред съда застана и някогашната му сътрудничка Яна Нагиова. Прокуратурата изиска условни присъди и санкции за двамата. Не е ясно обаче по кое време ще бъде постановено окончателното правосъдно решение.

Политическото придвижване " Действие на недоволните жители " (АНО) на някогашния чешки министър председател загуби парламентарните избори през октомври. Коалиция от пет партии сформира ново държавно управление, а АНО се оказа в съпротива. Бабиш бе министър-председател на Чешката република от края на 2017 година доникъде на декември 2021 година Бабиш обмисля дали да се опита да наследи Милош Земан на президентския пост, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР