Бившият британски външен министър Борис Джонсън е главният претендент за

...
Бившият британски външен министър Борис Джонсън е главният претендент за
Коментари Харесай

Борис Джонсън е фаворит за премиерския пост на Тереза Мей

Бившият английски външен министър Борис Джонсън е основният кандидат за премиерския пост след оставка на министър-председателката Тереза Мей, заяви в. "Таймс ", базирайки се на допитване на социологическа организация "ЮГов " измежду членове на ръководещата Консервативна партия.

Бившият външен министър се употребява с поддръжката на 39 % от участниците в анкетата. Втори по известност, само че надалеч след Джонсън, е някогашният министър по въпросите на Брекзита Доминик Рааб. Ако би трябвало да избират сред двамата обаче, 59 % от консерваторите споделят, че биха подкрепили Джонсън, при 41 на 100 за Рааб.

Третата позиция си поделят министърът на околната среда, прехраната и развиването на селските региони Майкъл Гоув и министърът на вътрешните работи Саджид Джавид, подкрепени от 9 % от запитаните. Непосредствено след тях, с 8 %, се подрежда настоящият външен министър Джереми Хънт.

Бившият министър и някогашен кмет на Лондон Борис Джонсън разгласи в четвъртък, че счита да се включи в битката за водач на Консервативната партия, а затова и за министър-председател, когато Тереза Мей се отдръпна от поста.

Мей съобщи, че ще подаде оставка незабавно откакто Народното събрание одобри проектоспоразумението за изискванията за излизане от Европейския съюз, само че не сподели какви са по-нататъшните й проекти при положение, че договорката не мине в Народното събрание, отбелязва ТАСС.

В четвъртък Греъм Брейди, ръководител на Комитет 1922 - специфична партийна комисия, която включва депутати консерватори, невлизащи в държавното управление, и дава отговор за избора на нов партиен водач - уточни в документално изказване, че датите на отдръпването на премиера и избирането на нов водач на консерваторите ще бъдат избрани при започване на юни след гласоподаване в Народното събрание по проектосделката за изискванията на Брекзита.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР