Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва трябва да

...
Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва трябва да
Коментари Харесай

Бивш бразилски президент ще трябва да влезе в затвора, докато обжалва присъдата си

Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва би трябвало да влезе в пандиза, до момента в който апелира присъдата си за корупция, реши Върховният съд на страната, представен от Би Би Си.

Да Силва беше наказан на 12 години затвор по обвинявания, че е приел рушвет в размер 1.1 млн. $, само че изиска да остане свободен по време на обжалването.

Държавният глава, който беше на власт преди Дилма Русеф и настоящия президент Мишел Темер, упорства, че обвиняванията против него са политически стимулирани и целят да му попречат да взе участие в президентските избори през октомври, за които е любимец. " Не одобрих военната тирания и няма да према тази тирания на прокурорите, " сподели той пред поддръжници по-рано тази седмица.

Поддръжниците му проведоха протест и концерт в негова поддръжка, само че имаше и проява на съперници, които упорстват 72-годишният политик да влезе в пандиза. Неговата Партия на труда разгласи решението за " драматичен ден за демокрацията и Бразилия ".

 Бивш бразилски президент ще би трябвало да влезе в пандиза, до момента в който апелира присъдата си
© Paulo Whitaker, Reuters

Лула да Силва, заемал поста сред 2003 и 2011 година, е противоречива персона в Бразилия и има милиони поддръжници, само че и съперници, а за осемте му години на власт Бразилия изживя най-големия си стопански растеж от три десетилетия. В Сао Пауло най-малко 20 хиляди души са протестирали с искане той да бъде арестуван и вкаран в пандиза неотложно. Вероятно президентът ще остане на независимост още малко, до момента в който бъдат завършени документите за ареста му, написа Би Би Си.

Досега обвняемите в Бразилия имаха право да останат на независимост по обжалването на последна инстанция, само че през 2016 година, съд в страната реши, че е допустимо те да бъдат изпращани в пандиза още откакто първото обжалване бъде отхвърлено. При Лула да Силва това се случи през януари, когато от 9 година присъдата му стана 12 година

 Бивш бразилски президент ще би трябвало да влезе в пандиза, до момента в който апелира присъдата си
© Ueslei Marcelino, Reuters

Делото против него беше част от антикорупционното следствие, известно като интервенция " Автомивка ", в което са забъркани имената на известни политици от няколко партии. Лула да Силва беше упрекнат и по друго дело дружно със сваления президент Дилма Русеф - за основаване на незаконна организация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР