Бившият български посланик в Косово Боби Бобев коментира в студиото

...
Бившият български посланик в Косово Боби Бобев коментира в студиото
Коментари Харесай

Бившият ни посланик в Косово: Очаквам Белград и София да потушат искрите

Бившият български дипломат в Косово Боби Бобев разяснява в студиото на " Още от деня ", че съгласно него няма да има по-голяма ескалация на дипломатическия спор сред България и Сърбия по отношение на изявлението на въшния министър на Сърбия Ивица Дачич. Бобев също счита, че всеки трезво мислещ политик в Белград знае, че територията на Косово е изгубена, само че не е пристигнал моментът това да се признае.


Бобев счита, че реакцията на Дачич е била отвън дипломатическия звук:
" Коментарът на нашия министър председател беше във връзка опцията Жозе Борел да поеме функционалностите на Върховен представител по външна политика и политика на сигурност и по какъв начин би се отразило това на една от главните задания пред Европейския съюз - разговора сред Прищина и Белград "
Изказването на Борисов, че който заеме сходна позиция на Европейския съюз би трябвало да се преценява с общите ползи и цели на блока и да загърби националните, Бобев дефинира като истина.
" Това е суверенно право на всяка избрана страна - дали ще признае Косово или не ", добави той, само че изясни, че Европейският съюз се намира в структурни връзки с Косово.
Пример за това е Споразумението за стабилизиране и асоцииране от 2015 година. Предвид него, няма по какъв начин Европейският съюз да не преглежда Косово за независим индивид.
" Аз мисля, че двете страни (България и Сърбия - б.р.) ще бъдат задоволително рационални да потушат доколкото е допустимо тези искри ", заключи Бобев.
Решаването на спора сред Прищина и Белград Бобев дефинира като мъчно:
" Координатор и водещ разговора се явява Европейската комисия посредством своя Върховен представител. Трябва да забележим по какъв начин ще се конструира новата Европейска комисия "
Решението дали ще има ново разширение на Европейски Съюз в близко бъдеще е основно по тематиката.

Бонев дефинира като главната битка на Белград тази за правата на сръбското население в Косово.
" За всеки обикновено мислещ сръбски политик е ясно, че Косово е изгубено ", сподели той.
Бонев не счита страховете за Велика Албания за основателни.
" Това е остаряло чучело - Велика Албания. От време на време Косов и Албания го употребяват като политически инструментариум. Общо взето тезата е - ускорявайте нашата интеграция, тъй като другояче ще стане ужасно. "
Според някогашния ни дипломат в Прищина тази изразителност не крие действителни опасности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР