Бившият австрийски дясноцентристки канцлер Себастиан Курц вероятно ще се върне

...
Бившият австрийски дясноцентристки канцлер Себастиан Курц вероятно ще се върне
Коментари Харесай

Себастиан Курц вероятно ще се върне на власт след днешните избори в Австрия

Бившият австрийски дясноцентристки канцлер Себастиан Курц евентуално ще се върне на власт едвам четири месеца откакто скандал с видео докара до разпад на обединението му с крайнодесните, написа " Гардиън ".

Австрийската национална партия на Курц се чака да завоюва най-вече гласове на предварителните избори през днешния ден, само че може да се наложи да обмисли сключването на нетрадиционни съюзи, откакто аферата към " видеото от Ибиса " размести политическия пейзаж в страната.

От юни Австрия се управлява от краткотрайно държавно управление отпред с ръководителя на Конституционния съд Бригите Бирлайн, а 33-годишният Курц стана първият канцлер в актуалната австрийска история, който бе свален с избор на съмнение.

Изборите бяха свикани след разпада на ръководещата коалиция поради абсурда с видеозапис от Ибиса, замесващ тогавашния водач на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе. Клипът показваше диалог, в който Щрахе предлага великодушни публични поръчки на мнима племенница на съветски предприемач.

Щрахе подаде оставка от председателския пост, а Партията на свободата отива през днешния ден на избори водена от някогашния вътрешен министър от твърдото й крило Херберт Кикъл и от Норберт Хофер, който на косъм изгуби президентските избори през 2016 година

На фона на опетнения имидж на Партията на свободата и предизборната акция, в която преобладаваха въпроси към климатичните промени, вместо към имиграцията, националистите евентуално ще се показват по-зле спрямо 2017 година И въпреки всичко повтаряне на съюза им с партията на Курц не е изключено.

Според доста коментатори съюзът с десните националисти остава пожеланият вид от Курц. " Партията на свободата е доста по-опасна в съпротива и Курц знае, че може да работи с тях без това да навреди доста на рейтинга му ", споделя Райнхард Хайниш, политически анализатор в Университета в Залцбург.

" Голяма коалиция " с лявоцентристките социалдемократи, сега на второ място в социологическите изследвания, би довела до по-стабилно ръководство и бе нормална през огромна част от следвоенния интервал. Много австрийци обаче асоциират центристкия съюз с вътрешно-политически борби.

Курц може да бъде примамен от тристранна коалиция със Зелените и демократичната партия " Неос ", чийто водач е някогашен член на Австрийската национална партия. Подобен необикновен съюз ръководи в районния парламент в Залцбург от юни предходната година и се употребява с релативно високо утвърждение. Според скорошно изследване на Рublic Opinion Strategies 29% от австрийците харесват концепцията партията на Курц да се съюзи със Зелените и с " Неос ".

Според скорошни изследвания Курц получава 34% от гласовете, следван от социалдемократите с 22%. Подкрепата за крайнодесните сега е към 20%, за Зелените - почти 13 на 100, а за " Неос " - към 8%.

Повече за вероятните сюжети след днешните избори четете тук.

За позициите на крайнодесните преди изборите четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР