Бившият американски президент Доналд че се смята за невинен по

...
Бившият американски президент Доналд че се смята за невинен по
Коментари Харесай

Какви са обвиненията срещу Доналд Тръмп по делото за секретните документи

Бившият американски президент Доналд че се счита за почтен по повдигнатите му обвинявания, че е изнесъл от Белия дом секретни документи.

По този мотив организация " Ройтерс " показва обвиняванията, пред които е изправен, както и вероятната му отбрана.

Защо е упрекнат Тръмп?

се състои от 37 точки, в това число за нарушавания на Закона за шпионажа, скрит план за възпрепятстване на правораздаването и предоставяне на погрешни показания пред проверяващите.

През януари 2022 година Тръмп се съгласи да върне 15 кутии с документи на Националната администрация за архиви и документи на Съединени американски щати и чиновници откриха в тях повече от 700 страници със записи, маркирани като класифицирани.

Министерството на правораздаването през май 2022 година изиска от Тръмп да върне всевъзможни други класифицирани документи. По-късно юристите му предадоха 38 страници, маркирани като класифицирани и удостовериха, че всички документи с маркировки за класифицирана информация са били върнати на държавното управление - изказване, което по-късно се оказа погрешно.
През август ФБР в дома на Тръмп в Палм Бийч и иззе още към 13 хиляди документа, към 100 от които бяха маркирани като класифицирани. Някои от тях бяха маркирани като " строго секретни " - равнището на подредба, непокътнато за най-строго защитаваните секрети на страната.

Какви са обвиняванията?

Най-сериозните обвинявания са по 31 точки, повдигнати по Закона за шпионажа, който криминализира неразрешеното владеене на информация за националната защита. Наказва се с до 10 години затвор.

Законът от времето на Първата международна война предхожда класифицирането на документи, само че дефинира като закононарушение умишленото опазване на информация за националната защита, която може да бъде потребна за задгранични съперници. Съдилищата са постановили, че информацията би трябвало да бъде " деликатно защитавана ".

Тръмп също по този начин е упрекнат по няколко точки за възпрепятстване на правораздаването, което криминализира всяко " желание за възпрепятстване или въздействие " върху следствие.

За да потвърдят тези обвинявания, прокурорите ще би трябвало да потвърдят, че дейностите на Тръмп са били умишлени и че задачата му е била да попречи на следствието, без значение дали тези старания са били сполучливи.

Тръмп също е упрекнат в предоставяне на погрешни показания пред проверяващите.

Каква е вероятната му правна отбрана?

Тръмп твърди, че следствието е политически стимулиран " лов на вещици ". Той евентуално ще твърди, че е селективно преследван, базирайки се на обстоятелството, че президентът Джо Байдън и някогашният вицепрезидент Майк Пенс не са били упрекнати, откакто се разкри, че и двамата са запазили секретни документи след овакантяване на предходни постове. произлизат от времето му като вицепрезидент и сенатор.

Правните спънки за доказване на изборно наказателно гонене са огромни.

Според правни специалисти сходни искове нормално са обречени, защото обвинените би трябвало да потвърдят, че са били съзнателно определени заради случайни аргументи и че прокурорите са отказали да издигнат обвинявания против други при сходни условия.
За разлика от Тръмп, Байдън и Пенс неотложно върнаха документите и сътрудничиха в напъните за търсене на спомагателни материали. Министерството на правораздаването проверява случая с Байдън и приключи настрана на 1 юни. Тръмп твърди, че е разсекретил документите преди да ги реалокира. Президентите имат висшите пълномощия да класифицират и декласифицират документи, макар че това нормално се прави в писмен тип и се прави по открити канали. Тръмп към момента не е дал доказателства, че ги е разсекретил.

 Белият дом и тайната информация: Как секретни документи се озовават на неверно място Белият дом и тайната информация: Как секретни документи се озовават на неверно място

Що се отнася до възпрепятстването, Тръмп може да твърди, че просто е работил съгласно това, което е считал за рационален юридически съвет от юристите си и затова не е имал незаконно желание.

Той може също по този начин да се опита да трансферира виновността върху подчинените си или да ги упрекна, че са го измамили.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР