Бившият американски президент Бил Клинтън заяви в Прищина, че Косово

...
Бившият американски президент Бил Клинтън заяви в Прищина, че Косово
Коментари Харесай

Бил Клинтън: Косово е пример за демокрация и заслужава членство в ЕС и НАТО

Бившият американски президент Бил Клинтън съобщи в Прищина, че Косово е образец за народна власт и заслужава участие в Европейски Съюз и НАТО, оповестява белградският вестник "Данас ". Клинтън е в Косово във връзка 20-ата годишнина от влизането на интернационалните умиротворителни сили в някогашната сръбска провинция.

Смятам, че целият свят може да вземе образец от Косово по какъв начин израсна и по какъв начин живее в мир със своите съседи, сподели някогашният американски президент. Клинтън се срещна през вчерашния ден с президента на Косово Хашим Тачи, който го награди с "Орден на свободата ", и с премиера Рамуш Харадинай. Хашим Тачи посочи, че Клинтън е знак на "доверието, оптимизма и вяра за жителите на Косово ", написа "Данас ".

Изразяваме дълбока признателност към Съединени американски щати, които ръководеха акцията за преустановяване на етническото пречистване и връщането на косовските жители в техните домове, акцията за създаване на нов живот и мир за всички, съобщи Тачи, представен от "Данас ".

По мотив двадесетата годишнина от влизането на умиротворителни сили в Косово за през днешния ден са планувани доста мероприятия, оповестяват белградските издания. Централната демонстрация във връзка годишнината ще бъде през днешния ден на площад "Скендербег " в Прищина, където се чакат речите на Клинтън и някогашния държавен секретар Мадлин Олбрайт. След това ще има "Шествие за независимост ", ще бъде открит бюст на Мадлин Олбрайт на площад, който носи нейното име, и ще стартира интернационална конференция на тематика "20 години на независимост - една визия за резистентен свят ".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че без решение на разногласието сред Белград и Прищина нито една от двете няма да може да влезе в Европейския съюз, оповестява вестник "Политика ".

Винаги съм бил за градивен разговор сред Сърбия и Косово. Не съм удовлетворен, че този развой не върви в вярната посока, съобщи Юнкер на конференция в Брюксел с албанския министър председател Еди Рама. Юнкер прикани Белград и Прищина да проявят повече схващане към позицията на другата страна.

"Ако този спор сред Сърбия и Прищина не се реши, нито една няма да има късмет да стане членка на Европейски Съюз. Не желаеме да внасяме неустойчивост в Европейски Съюз, желаеме да изнасяме непоклатимост в тези страни или както и да наричате това ", акцентира Юнкер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР