Бившият американски президент Бил Клинтън пристигна в Прищина по случай

...
Бившият американски президент Бил Клинтън пристигна в Прищина по случай
Коментари Харесай

Бил Клинтън пристигна в Прищина за 20-ата годишнина от края на войната в Косово

Бившият американски президент Бил Клинтън дойде в Прищина по случай утрешното честване на 20-тата годишнина от навлизането на силите на НАТО в някогашната сръбска провинция. Клинтън е съпроводен от държавния секретар на Съединените щати по време на втория му мандат - Мадлин Обрайт. Спекулира се, че към тях за церемониите ще се причисли и някогашният английски министър председател Тони Блеър.

 Американският президент в интервала 1993 - 2001 година Уилям Клинтън и косовският президент Хаиим Тачи Американският президент в интервала 1993 - 2001 година Уилям Клинтън и косовският президент Хаиим Тачи © БГНЕС
Бил Клинтън беше посрещнат от президента на Косово Хашим Тачи с думите " добре пристигнали при фамилията Ви в Косово, господин Президент ". Гостът получи почетния орден " Ордена на Свободата " и уточни Косово като образец за демократична, свободна и мирна страна, която изцяло заслужава да бъде член на Европейския съюз и НАТО.

Утре стават тъкмо 20 години от влизането на силите на НАТО в някогашната сръбска провинция. Така се приключва дефинитивно кървавото потушаване на албанското националистическо придвижване в Косово. Конфликтът коства живота на 15 хиляди души. Въздушните удари против режима на Милошевич стартират на 24 март 1999 и не престават 78 дни. Кризата приключва със съглашението от Куманово, Македония за евакуиране на югоармията от Косово и нахлуване на части на KFOR.
„ Историята демонстрира, че ударите против някогашна Югославия са били нужни и законни, тъй като стопираха насилието, разрешиха на бежанците да се върнат по домовете си, а силите на НАТО осигуриха сигурност в Косово за всички “, съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг пред сръбския вестник " Политика ".
На 15 януари 1999 година в село Рачак, Косово, сръбските сили за сигурност разстрелват 45 етнически албанци. Според Белград убитите са били от Армията за освобождение на Косово, която режимът счита за терористична организация. Случаят става една от главните аргументи за използването на военна мощ против ръководството на Милошевич и е едно от обвиняванията против него в Трибунала в Хага.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР