Бившият американски президент Барак Обама призова американците да отхвърлят лидери,

Бившият американски президент Барак Обама призова американците да отхвърлят лидери, ...

Обама за Тръмп: Американци, не гласувайте за хора, които залагат на омразата.


Бившият американски президент Барак Обама призова американците да отхвърлят лидери, чиято реч подклажда омраза и представя расизма като нещо нормално. Той не назовава имена, но един от редките коментари на Обама дойде след опита на Тръмп да отклони критиките, че антиимигрантската му реторика разпалва насилието, отправени в контекста на поредните две масови стрелби в САЩ през последния уикенд. При тях за денонощие 31 души бяха убити в Тексас и Охайо, а десетки бяха ранени.
Сестрата на стрелеца от Охайо е сред жертвите му Премиерът изпрати съболезнователна телеграма до американския президент Доналд Тръмп Стрелба в търговски център в Тексас, има много жертви
В реч в понеделник Тръмп осъди омразата и превъзходството, демонстрирано от белите.

По време на управлението си Обама се бореше безуспешно за ограничаване на правото за притежаване на огнестрелни оръжия. През 2015 г. той споделя, че неуспешния му опит да прокара разумни закони за безопасността при употребата на оръжия е донесъл най-голямото му разочарование като президент.

"Трябва строго да отхвърлим думите на лидерите ни, които подхранват климат на страх и омраза или представят като нещо нормално расистките настроения; лидери, които демонизират тези, които не изглеждат като нас или смятат, че другите, включително имигрантите, заплашват начина ни на живот; които се отнасят към други хора като по-ниска категория хора или които подмятат, че Америка принадлежи само за определен вид хора", казва той.

"Това няма място в нашата политика и обществен живот. И е време преобладаващото мнозинство американци доброволно, от всяка раса и вяра, и политическа партия да го кажат ясно и недвусмислено."

По време на кандидатпрезидентската си кампания президентът Тръмп заявяваше, че мексиканските имигранти включват наркотрафиканти, престъпници и насилници, припомня Би Би Си. Наскоро той предизвика гнева на мнозина, като "посъветва" четири афроамериканки от американския Конгрес да "си отидат и да помогнат за възстановяването на тотално разрушените и престъпни общности, от които са дошли". Впоследствие той отрече коментарите му да са били расистки.

В изявление от Белия дом в понеделник Тръмп призова за здравни реформи, които да наложат ограничения за притежаването на оръжия от хора с психически проблеми, както и за смъртно наказание за масови убийци. Според него проблемът е в психическите разстройства и омразата - не в оръжията. Той ясно показа, че не подкрепя налагането на ограничения за притежаването на оръжия, предложени в Конгреса.

Източник: offnews.bg