Бившият американски посланик в Украйна Мари Йованович е станала жертва

...
Бившият американски посланик в Украйна Мари Йованович е станала жертва
Коментари Харесай

Бившият посланик на САЩ в Украйна: Уволниха ме заради играещи по "корупционни правила"

Бившият американски дипломат в Украйна Мари Йованович е станала жертва на акция за дезинформация, в която американци са си партнирали с " украинци, предпочитащи да играят по старите корупционни правила ". Украинците са упорствали за нейното уволняване по " неофициални подмолни канали ".

Това Йованович съобщи пред комисията по разузнаване в американския Конгрес. Днес там се организира второто обществено чуване за възможен импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Самият той съумя да даде мотив да го обвинят в " заплашване на очевидци ", като стартира да туити срещу Йованович, до момента в който тя говореше в Конгреса. Това също би била вина, която може да се санкционира в импийчмънт. Тръмп написа, че " където и да отиде Мари Йованович, нещата потеглят на зле ". Той напомни, че тя е дебютирала кариерата си в Сомалия и добави: " и вижте по какъв начин свърши това ". После в различен туит Тръмп добави, че " президентът на Съединени американски щати има безспорното право да назначава посланици.

Откривайки днешната сесия, ръководителят на комисията по разузнаването Адам Шиф - един от основните съперници на президента и централна фигура в акцията за импийчмънт против него, сподели, че Йованович е била " охулена и изтласкана настрани ", тъй като е заела " прекомерно поредна позиция против корупцията за някои хора и тази позиция й е основала врагове ". " Стана ясно, че президентът Тръмп искаше тя да бъде отстранена ", съобщи Шиф.

Още в предходните си показания на 11 октомври при закрити врата Йованович сподели пред конгресмените, че Тръмп я е отстранил въз основа на " голословни и подправени изказвания на хора с очевидно съмнителни претекстове ". Според осведомени тя явно е визирала персоналния юрист и делегат на Тръмп Руди Джулиани, който по това време м.г. се е опитвал да убеди президента на Украйна Володимир Зеленски да стартира следствие против евентуалния противник на Тръмп в президентските избори следващата година Джо Байдън и против неговия наследник. Тогава Йованович също по този начин отхвърли обвиняванията на доближени на Тръмп, че е била нелоялна към президента и добави, че не знае с какви претекстове Джулиани я нападна.

После, в диалог със Зеленски, Тръмп нарекъл Йованович " неприятни вести " и показал, че " й предстоят някои неща ", съгласно обобщение на диалога, предоставено от Белия дом. Зеленски отвърнал на Тръмп: " Съгласен съм с вас на 100 % ", че тя е " неприятен дипломат ".

В днешните си показания, излъчени онлайн по доста международни малките екрани, Йованович сподели, че като дипломат в Украйна не е изпълнявала " никакви други задания, с изключение на да работя за външнополитическите цели " на Съединени американски щати. Тя даже заприказва за " рецесия в Държавния департамент ", като уточни, че външнополитическото ведомство на Съединени американски щати било " разграждано от вътрешната страна в едно конкурентно и комплицирано време на международната сцена ".

Президентът Тръмп, явно деликатно следящ по малкия екран показанията на Йованович, пусна серия от туитове по този мотив. В един от тях той / Българска телеграфна агенция

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опитът за импийчмънт на Тръмп (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР