Бившият американски морски пехотинец Тревър Рийд, осъден на 9 години

...
Бившият американски морски пехотинец Тревър Рийд, осъден на 9 години
Коментари Харесай

САЩ и Русия размениха по един пленник

Бившият американски морски пехотинец Тревър Рийд, наказан на 9 години затвор в Русия за принуждение, беше сменен за съветския водач Константин Ярошенко, излежаващ присъда в американски затвор за трафик на кокаин, заяви през днешния ден съветското външно министерство, предадоха международните организации.

" На 27 април, вследствие на нескончаем развой на договаряния, Тревър Рийд (...) беше сменен с съветския жител Константин Ярошенко, наказан на 20 години затвор от американски съд през 2010 година ", разгласи в Телеграм говорителката на съветското външно ведомство Мария Захарова.

Бившият морски пехотинец бе задържан през лятото на 2019 година Според съветските управляващи той е нападнал служител на реда, до момента в който чиновници на реда са го отвеждали към полицейско ръководство след тежко нощно напиване. Впоследствие Рийд беше наказан на девет години затвор. Неговото семейство настояваше, че той е почтен, а американското държавно управление разгласи, че той е арестуван безпричинно.

Съединени американски щати се съгласиха да върнат на Русия водача Константин Ярошенко, излежаващ 20-годишна присъда в американски затвор по обвинявания в скрит план за контрабанда на кокаин. Той беше задържан в Либерия през 2010 година и екстрадиран в Съединени американски щати. Русия от дълго време поставя старания за връщането му в родината, като в същото време отхвърляше апелите на високопоставени американски представители за освобождение на Рийд, чието здраве съгласно неговото семейство в последно време се е влошило.

В изказване фамилията на Рийд благодари на американския президент Джо Байдън за това, че е " взел решение да докара Тревър вкъщи ", както и на други държавни чиновници. Роднините благодариха и на някогашния дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Бил Ричардсън, който, както споделиха те, е пътувал до Москва директно преди началото на войната в Украйна с вярата да обезпечи освобождението на Рийд.

Изненадващата договорка щеше да бъде незабравим дипломатически ход даже в спокойно време, само че е още по-необичайна заради това, че беше осъществена на фона на започнатата от Русия война в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР