Бившият адвокат на ЦСКА Радостин Василев, който продължава да работи

...
Бившият адвокат на ЦСКА Радостин Василев, който продължава да работи
Коментари Харесай

Бивш адвокат на ЦСКА: Ако efbet Лига не се поднови, много отбори ще фалират

Бившият юрист на ЦСКА Радостин Василев, който продължава да работи интензивно в българския футбол, даде изявление за Канал 3.

Г-н Василев, несъмнено от много време не сте имали толкоз свободно време. Как се справяте?
– Да, в моята адвокатска фирма има единствено по един дежурен юрист. Аз почивам повече и отстранявам внимание на сина си. С него учим материала за първи клас много интензивно.

Има доста разногласия и полемики за довършването на сезона. Вие бяхте измежду създателите на позицията на Арда, Ботев Враца и други клубове за преустановяване на шампионата…
– През последните дни имам огромен контакт с доста клиенти, които ме питат тъкмо това – дали ще продължат шампионатите. Смятам, че е изцяло допустимо, в случай че до юни не се възобнови шампионатът, подобен въобще да няма. Може да бъде оповестена нулева година или ще има някакви решения за евроучастници и изпадащи – това ще се преценя от БФС.

Президентът на УЕФА Чеферин уточни три разновидността за краен период, в който шампионатите би трябвало да бъдат възобновени…
– БФС ще съблюдава това, което бъде решено от УЕФА. Ако УЕфА реши, че няма метод да бъдат обновени шампионатите, оттова има два разновидността – краткотрайните класирания да станат дефинитивни или да се стигне до нулева година, което обаче е по-малко допустимо съгласно мен.

При нас първият вид е подновяването да бъде на 1 май, само че той е неосъществим. Вторият е да стартираме към 23-24 май, а третият е скептичен – без възобновяване на мачовете.
– Според мен няма да се стигне до някой от трите. По-скоро, в случай че е допустимо, може да забележим доиграване през юни и юли, и то в пълнометражен вид на шампионата. По отношение на българското състезание най-малко. Препоръчвам на БФС във връзка със създалата се обстановка и изиграването на мачовете през юни или юли просто да отпадне лятната подготовка и тук да се заиграе в цикъл пролет – есен. Това е доста по-удачният вид за клубовете в Източна Европа. Така ще се спести и ненужната лятна подготовка, която единствено накъсва ритъма. А през зимата по този начин или другояче тук не може да се играе. Сега е моментът за смяна. Ако приключим сполучливо през юли, то би трябвало неотложно да стартираме идващия сезон, който би трябвало да завърши по-бързо поради Европейското през 2021-а…

А по какъв начин ще се отрази най-лошият вид – да запазим актуалната картина, без доиграване на купата?
– Ако това се случи, огромна част от българските клубове ще имат извънредно огромни финансови усложнения. Съмнявам се, че форматът на Първа и Втора лига ще е пълностоен отсега нататък, тъй като доста клубове ще банкрутират – разчитат на тв права, на спонсори, а и притежателите им имат бизнес, който страда. Ние не сме наранени от билети и маркетинг, само че все пак огромна част от клубовете изобщо няма да съществуват.

ЦСКА излезе с писмо, с което насочи апел за помощ към българските клубове. Редно ли е да се желае помощ в това състояние на цялостен блокаж?
– Това е решило управлението на ЦСКА. Държавата не може да помогне на бизнеса, а какво остава за нещо друго. БФС също може да помогне, откакто завърши пандемията и може да допусне клубове до присъединяване с финансови гаранции. Тези гаранции би трябвало да се включат. Защото част от професионалните ни клубове не са професионални, а единствено мимикрират такова нещо.

Има и вид с 18 тима в елита…
– Тази концепция я намирам за неприемлива. Твърде доста тимове, не мисля, че е подобаващ вид. Но актуалната скица е извънредно несполучлива и би трябвало да се отстрани. Просто не виждам по какъв начин ще има 18 тима. Ние нямаме запас и за 14…

Как гледате на процеса с понижаване на заплатите в родния футбол?
– Съвсем естествен развой, неизбежно е. ФИФА също има такова предложение в международен проект. Нямаме универсално решение в региона на спорта. При българските играчи работи Кодексът на труда и едностранно понижаване на заплатата няма по какъв начин да се случи, а би трябвало да се подписа съглашение с играчите. Но е неотложно да стане, тъй като в средносрочен проект служащите, т.е. футболистите, няма да поставят труд. Договорите на играчите са главно до края на май или юни. Проблем става, в случай че някой е сключил прелиминарен договор с различен клуб от лятото. Тук евентуално ще се вземе решение на интернационално равнище. Кашата е цялостна. Но анексите се вършат от всеки клуб у нас, с цел да може въпреки всичко футболистите да получават някаква заплата. Има я опцията и за преустановяване на договорите им от страна на клуба. Има такова изискване към този момент – 15 дни без никаква активност. Но намаляването на заплатата е двустранен акт, с който и играчите би трябвало да са съгласни.

Очаквате ли да има играчи, които не желаят да си понижат заплатите у нас?
– То към този момент има такива играчи. И футболисти, и клубове ни търсят като юристи за консултация в тази обстановка. Има много такива случаи, и то в един и същи клуб, в един от огромните ни. Не желая да кажа кой. Тази рецесия ще докара у нас до понижаване доста на задграничните футболисти и до нормализиране на заплатите на играчите. Тази рецесия ще има пречистващ резултат. В интернационален проект пък надали ще има големи прехвърляния. Картата на международния футбол ще се промени.

А смятате ли, че водещите клубове у нас – Лудогорец, ЦСКА, Левски, Локо Пловдив, Берое, в този момент може да прибягнат към повече българи?
– Тези тимове, като изключим Лудогорец, през последните 10 години нямат никакви триумфи в евротурнирите. Те евентуално няма да имат и с българи, само че най-малко ще се ускори вътрешната ни конкуренция. Някои от тях като ЦСКА обаче разчитат на привличането на свободни сътрудници на ниска цена и скъпата им продажба. Това ще им наруши сметката на края на годината. Никой не знае какво ще стане.
Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР