Бившият административен директор на ЦСКА Милко Георгиев даде интервю за

...
Бившият административен директор на ЦСКА Милко Георгиев даде интервю за
Коментари Харесай

Милко Георгиев: Хората в сянката на Ганчев да спрат да говорят за ЦСКА в трето лице, множествено число

Бившият административен шеф на ЦСКА Милко Георгиев даде изявление за " Тема спорт ", в което приказва за протичащото се на " Армията ", в Левски и в българския футбол. Ето какво сподели той:

Г-н Георгиев, по какъв начин сте в актуалната обстановка?

- Учим се да се оправяме. Целият свят търпи промени, би трябвало да живеем с този вирус и да сме по-смирени. Стремя се да последвам рекомендациите. Няма незасегната сфера, тъй че на никого не елементарно.

Защо последователно се дистанцирахте от управлението на ЦСКА, с цел да се стигне до раздялата ви с клуба през март 2019-а?

- Лоши усеща към ЦСКА нямам. Аз съм споделил на Ганчев в очите това, което имах да споделям. Той доста добре го знае. Неща от кухнята не трябва да се изнасят. От мен няма да чуете да храча по клуба. Имам мнение за всички процеси, само че съзнателно не диря публичност. Не ми прави положително усещане, когато някой отвън ЦСКА стартира да приказва против клуба.

Какви са вероятностите пред ЦСКА? Защо се получава по този начин, че тимът години наред се бори за второто, а не за първото място?

- От една страна, имаме метода, по който Разград играе играта. Знаете какво имам поради. От друга, моделът на работа в ЦСКА явно не е печеливш и е нужна някаква промяна. Това обаче зависи от хората, които дават парите.
 ЦСКА чака Тиаго тази седмица
ЦСКА чака Тиаго тази седмица

Халфът бе в Португалия

Как би трябвало да се подходи стратегически, откакто обстановката към вируса се успокои?

- Това е комплициран въпрос. Вероятно даже притежателите Ганчев и Инджов нямат изцяло явен отговор. От моите наблюдения и диалози с хора, които обичат ЦСКА, в този момент е настъпил моментът да се случат промени. Нужен е рестарт. И природата ни го подсказва. И не приказвам за промени единствено през призмата на ЦСКА, само че изобщо на цялата система. За мен тази система е толкоз порочна и неефективна, че по-лошо не може да бъде. Конгресът, който следва, ще даде ясна посока накъде ще тръгне футболът. Или отпред ще останат буфосинхронисти, или футболните хора въпреки всичко ще се възползват от шанса и ще опитат да спасят нашия спорт. Защото в този му тип у нас футболът е починал.

Какво значи да се промени цялата система?

- Трябва да се промени методът, по който се ръководи футболът в България. Това настоящето е подигравка. Няма нищо професионално в клубовете, тъй като изискванията са такива. Корупцията е обхванала ръководещия орган и се предава към клубовете. Знайни и незнайни ментета се докарват на кг в тимовете, включително и в ЦСКА. В един миг се чудиш какъв е смисълът от това да се харчат големи средства. И не на последно място - неведнъж съм казвал, че тимът от Разград играе безусловно нелегално във футболния хайлайф и в нарушаване на нормативната уредба. Дружеството, с което Разград играе, няма право да е в професионалния футбол. И оттова към този момент, като минеш през всички други осъществявания като уговорени мачове, хванати играчи, черно тото... Всичко за българския футбол се приказва под сурдинка и всички знаят, че е по този начин.

Казахте, че в този момент футболните хора би трябвало да опитат да спасят футбола. Вероятно имате поради хора като Бербатов и Стилян Петров?

- Аз доста съчувствува на Бербатов и за мен не е изненада, че той е нападнат. Хора като него и Стилян са носители на смяната, само че болшинството потвърждава, че не желае такава. Двамата са прелестни хора, които могат да свършат черната работа. Трябва обаче да сме наясно, че лицето на българския футбол ще би трябвало да го чистим години наред.

Допускате ли, че може да се стигне до обстановка, при която в ЦСКА да има най-вече български играчи?

- Това се назовава тактика, а тя се дефинира от притежателите. Според мен е неизбежно и Ганчев и Инджов би трябвало да се извърнат към българските играчи. Има позитивни сигнали в това отношение. С назначението на португалския експерт Кардосо може би се цели да се сътвори здрава школа, която да бълва продукция. Дали ще се случи и по какъв начин - нямам визия. Но би трябвало да се случи и още едно значимо нещо - хората в сянката на Ганчев да спрат да приказват за ЦСКА в трето лице, множествено число, от вида: " Те еди си какво " и по този начин нататък.
 Снимка 233157
Източник:

Какво е мнението ви по треньорския въпрос в ЦСКА?

- Треньорът е функционалност на тактиката, която избираш. Ти подбираш изпълнителите, които би трябвало да я доведат до някакъв сполучлив свършек. Ако считат, че сърбинът ще им свърши работа - окей, залагат на него и не го пипат. Ако считат, че няма да им свърши работа, то явно е краткотраен вид. Факт е, че в последните години текучеството на треньори в ЦСКА е огромно. Друг е въпросът дали аргументите за промяната на даден ментор са били справедливи или субективни.

Няколко индивида към този момент, измежду които Георги Илиев-Майкъла и Бодуров, показаха мнение, че шефовете в ЦСКА са прекалено много. Подкрепяте ли сходно изказване?

- Може би има известна доза истина в това, което Бодуров споделя. По неговия въпрос за раздялата му с клуба не желая да взимам отношение, тъй като знам и двете гледни точки по отношение на случилото се. А хора като Майкъла, които са на всяка гозба мерудия, какво да ги разясняваме?

Възможно ли е още веднъж да забележим ЦСКА с триумфи в Европа? Тоест - да пробие най-малко до групова фаза?

- Абсурдно е да се приказва за триумфи в Европа. Икономиката и методът на развиване на нашия футбол са толкоз надалеч от стандартите на Запад, че е невероятно и даже нелогично клуб с подобен бюджет да се съпоставя с тимовете от средноевропейското равнище. Даже прехвалените звезди на Разград имат посредствени резултати на интернационалната сцена. Неслучайно УЕФА сътвори треторазреден шампионат за нашата рогозка. Тъжно е, само че трите полуфинала на ЦСКА в евротурнирите (2 за и КЕШ и 1 за КНК) и този на Славия за КНК няма да се повторят.

Как очаквате да се развият процесите към " Армията "?

- Силно съм обезпокоен, почтено казано. Откакто се вкара изключителното състояние и излезе оценката на парцелите, внезапно всичко замря. Може би има някакви проблеми. Стадионът би трябвало да е основополагащ за каквато и да е било тактика на клуба. Всичко би трябвало да се върти към построяването на " Армията ". Напоследък няма никакво развиване по въпроса, даже сдружението сред ЦСКА и Министерството на спорта още не е учредено. Това ме кара да си мисля, че системата не желае да има самостоятелен и мощен клуб. Със стадиона ЦСКА мигновено се трансформира във фактор номер едно. Приоритет би трябвало да е " Армията ". Колко повече може да пострадат резултатите? 12 години не сме ставали първенци. Да, публиката признава единствено купата, а купата е утешителна премия. Но в случай че гледаме в бъдещето и разсъждаваме разумно, единственият сигурен вид ЦСКА да си стъпи на краката е да имаме прекрасен, естествен за европейските стандарти стадион. И щом притежателите имат това предпочитание и са обезпечили инвестицията, от страната се желае да им помогне да създадат инвестицията. Остава скритото усещане обаче, че на публиката се приказва едно, а фактически се прави друго. Да забележим.
 Отабор от ЦСКА е напред с материала
Отабор от ЦСКА е напред с материала

Крилото тренира крепко в Англия

Какво може да реализира ЦСКА този сезон?

- Трудно е да се предвижда, поради че някои играчи напуснаха, още не е стартират подготвителен развой, не ясно полуфиналите за купата в какъв брой мача ще се играят, да не приказваме, че и неналичието на аудитория ще е фактор. Привържениците на ЦСКА нееднократно са печелили единствено със своето наличие. Ако вземем купата, ще съм най-малко малко щастлив и ще е някаква разтуха.

Как гледате на опцията Левски да вземе заем от страната в този миг? Ситуацията със сини те много припомня тази на ЦСКА през 2015-а, когато вие самият бяхте на предна линия...

- Да, към този момент съм играл в този филм и ми е доста прочут. На мен ми прави неприятно усещане, че някои хора в Левски май ни мислят за късопаметни. Преди няма и два месеца представляващият сдружението, което е в несъстоятелност, съобщи, че обезщетения за клубовете от БФС или страната би граничило с висш цинизъм. А в този момент какво стана?! Това сдружение от покрайнините на София е посочило, че не може да се оправя с връщането на заеми. Справка - секторът, който построиха и още не е изплатен. А и по какъв начин ще покрият идващ заем? С какво поръчителство? Единственият човек, който вярваше, че можеш да заложиш като актив футболистите, беше професор Александър Томов. Това споделя безусловно всичко... Няма по какъв начин да си запишат играчите в салдото на сдружението. И въпреки всичко - футбол без ЦСКА и Левски няма по какъв начин да има. Но под каква форма ще стане, това към този момент си е проблем на сините.

Отправете апел за край?

- Нека всички да са здрави. Не ми харесва това, че немалка част от българите са извънредно безотговорни и самонадеяни по отношение на отвън редното състояние. Прочели нещо в Google и се изричат умело по въпроси, на които международните учени не могат да дадат отговор. Преди две седмици изгубих непосредствен другар, умрял от ковид. Нека да пазим дисциплинираност, с цел да излезем от тази обстановка.
 ЦСКА промени желанията си за Божидар Чорбаджийски
ЦСКА промени желанията си за Божидар Чорбаджийски

Защитникът може да остане на " Армията "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР