Бившия лидер на сицилианската мафия Коза ностра Тото Риина почина

...
Бившия лидер на сицилианската мафия Коза ностра Тото Риина почина
Коментари Харесай

Тото Риина - последният `бос на босовете` на италианската мафия

Бившия водач на сицилианската мафия Коза ностра Тото Риина умря тази заран, ден откакто навърши 87 години. 

Салваторе (Тото) Риина е прочут с прозвището Звяра (Ла белва) поради изключителната си свирепост. В прорез с практиката на мафията, той не бил срещу убийството на дами и деца, изключително децата на информатори на полицията. По негово предпочитание 11-годишният наследник на осведомител на полицията е малтретиран и погубен, откакто опитите бащата да бъде принуден да замлъкне са несполучливи. По негово разпореждане са осъществени и бомбени атентати, предизвикали гибелта на десетки хора. 

Риина е наследник на безпаричен селяндур. Когато е на 13 години, той става глава на фамилията, откакто татко му се убива с бомба от Втората международна война в опита си да я отвори, с цел да продаде барута. 

Риина става член на локалния клон на мафията на 19 години, откакто прави ликвидиране от тяхно име. 

Година по-късно той убива мъж по време на спор и е наказан на 6 години затвор. След излизането си от пандиза става един от хората на боса Лучано Лиджо, заел мястото на предходния необут Микеле Наваро, чието ликвидиране наредил.  

Тото Риина последователно се издига в йерархията и на собствен ред заема мястото на Лиджо през 1974 г. 

Риина поема всички обичайни сфери на активност на Коза ностра - наркотрафик, рекет, отвличания. 

Първата заповед за задържането му е от 1969 година, само че той съумява да остане в конспиративност съвсем четвърт век, евентуално без въобще да напуща Сицилия.

През 1974 година Тото Риина се дами за Антониета Багарела, учителка от огромна мафиотска фамилия. Двамата имат четири деца.

В началото на 80-те стартира кръвопролитна война против старите палермски семейства, с цел да наложи клана си Корлеоне. Войната взема стотици жертви и приключва с победа за Риина, който през 1982 година оглавява Cupola - управлението на Коза ностра. 

Той е задържан на 15 януари 1993 година след свидетелства на някогашни мафиоти, решили да сътрудничат на полицията, в това число на персоналния му водач, както и на хора, унизени от мафията.

Тото Риина, именуван също Късия поради ниския си растеж (1,58 м), отхвърля да е обвързван с Коза ностра, до момента в който през 2009 година индиректно признава ролята си в организацията. 

Обвинен е, че е поръчал над 150 убийства. Получава към 20 доживотни присъди за голям брой закононарушения, в това число като уредник на убийствата на двамата известни прокурори борци против мафията в Италия Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Иззето е и негово имущество на стойност към 125 млн. евро. 

Сред закононарушенията, с които е свързван, е и бомбено нахлуване във трен от Неапол за Милано на 23 декември 1984 година, при което умират 16 души, а 266 са ранени. Първоначално се счита, че нападението е проведено от политически екстремисти. По-късно обаче се оказва, че атентатът е по поръчка на Риина и има за цел да отвлече вниманието на италианските управляващи от следствие против мафията, почнало след показанията на някогашния мафиот Томазо Бушета. 

След ареста на Тото Риина стартира серия терористични офанзиви. На 14 май 1993 година ефирен водещ, изразил задоволството си от задържането на Риина съвсем е погубен от бомба. При офанзивата са ранени 23 души. Следват и други бомбени атентати, при коиро са убити общо 15 души, а десетки са ранени. 

Тото Риина излежаваше присъда в затвор в Парма, Северна Италия, при непоколебим режим, какъвто нормално се афишира за мафиотите - неразрешени са му всевъзможни визити като се изключи тези на юриста му. 

Заради разнообразни болести, вкючително рак, през юли Риина изиска присъдата му да бъде прекъсната, с цел да влезе в болница, или да бъде пуснат под домакински арест. Съдът отхвърли настояването му. 

През 2009 година един от синовете му - Джузепе Салваторе, беше наказан на 8 години и 10 месеца затвор за мафиотско съдружничество, а другият му наследник - Джовани, е наказан на пожизнен затвор за ликвидиране.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР