Бившия енергиен министър Александър Николов отрече пред бТВ обвиненията на

...
Бившия енергиен министър Александър Николов отрече пред бТВ обвиненията на
Коментари Харесай

Бившият енергиен министър: Опитват се да превърнат сектора в политическа дъвка

Бившия енергиен министър Александър Николов отхвърли пред бТВ обвиняванията на служебния кабинет, че контрактуваните танкерите с газ са единствено на равнище оферта. Търговски запитвания е имало към всички снабдители, а към този миг има оферта и подписан рамков контракт с съответна компания, както и слот за разтоварване на първия танкер.

Той изрече подозренията си, че има опити „ секторът да се трансформира в политическа дъвка “.

„ Първо, има подписан рамков контракт. Второ, офертата е ангажираща от отсрещната страна. Т.е. при предпочитание от наша страна отсрещната страна е задължена да извърши препоръчаната оферта. Това не е лист хартия, това е контракт ", сподели Николов.

Той разгласи и че за първото карго е открит
слот за разтоварване.

„ Имаше контрактуван
слот, който „ Булгаргаз “ е доста наясно какъв е механизмът. Имат получени две предложения и благоприятни условия за реализация на този слот. Дали са получили указания от БЕХ и от Министерство на енергетиката да го осъществят, или не, това не е въпрос към мен. Когато има настоящ длъжностен кабинет, той може да има напълно друга посока, без значение дали това ни харесва, или не “, добави той.

Според някогашния енергиен министър няма проблем и с количествата газ, които имаме в запас.

„ Чирен “ се нагнетява и все още. Темпът на нагнетяване е по-бърз спрямо последните две години. Има стенограма в Министерски съвет, която ясно разказва по какъв начин ще се нагнети целия стратегически запас, обезпечен е финансов запас. Не поставям подготовка на вчерашната конференция. Може това да са разбрали, може това да са видели. Не видях доста вести вътре, видях повече вербални еквилибристики, в сравнение с данни “, съобщи още Николов.

Снощи и някогашният министър председател Кирил Петков разяснява изнесените данни от служебния кабинет. В позицията си той моли да не се всява боязън измежду популацията и уточни, че тяхното държавно управление е договорило нови количества полутечен газ, които да подсигурят енергийните ни потребности до пролетта.

" За октомври към този момент имаме контрактуван
слот, за ноември също имаме две варианти – служебният кабинет може да ги прегледа. През април за две седмици намерихме терминал за полутечен газ в Турция – служебният кабинет може да употребява този наш опит “, съобщи той.

Според някогашния вицепремиер Корнелия Нинова проблеми в сферата има, само че сега изкуствено се основава напрежение. Според нея " единственото решение е незабавни договаряния с „ Газпром “ за възобновяване на доставките и диалози за нов дълготраен контракт ".

Николов разяснява и финансовото положение на „ Булгаргаз “ и сподели, че покачването през последната година цената на газа е повода да се отвори ликвидна дупка, която няма общо с облаги или загуби. Той добави, че са оставени два разновидността на настоящето държавно управление за справяне с казуса с механизми от Държавния бюджет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР