Бившите съюзни групировки Джебхат ан-Нусра и Нур ал-Дин аз-Зинки отново

...
Бившите съюзни групировки Джебхат ан-Нусра и Нур ал-Дин аз-Зинки отново
Коментари Харесай

„Ал Кайда” нападна „умерени главорези” в Сирия, превзе им щаба и склада с противноракети TOW

Бившите съюзни групировки „ Джебхат ан-Нусра ” и „ Нур ал-Дин аз-Зинки ” още веднъж влезнали в изострен въоръжен спор в сирийските провинции Идлиб и Алепо, заяви rusvesna.su с позоваване на сирийски източници. БЛИЦ напомня, че групировката „ Джебхат ан-Нусра” е сирийският клон на „ Ал Кайда”, а „ Нур ал-Дин аз-Зинки” получи международна популярност, когато един от членовете й обществено отряза главата на покорен палестински младеж.

До наскоро двете бандитски формирования поддържаха относително мирни връзки, до момента в който „ ал-Зинки” отхвърлиха да се подчинят на настояването на „ Нусрите” да унищожават един от своите пунктове за ръководство.

В отговор сутринта на 13 август отряди на „ Джебхат ан-Нусра” атакували позиции на „ Зинките” в град Кафер Харма северозападно от Алепо. В резултат „ Нусрите” завладели няколко полеви командири и редови джихадисти на съперниците си.

Потърпевшата формация обвинила нападателите в завземане на склад с ПТРК TOW и похищение на свои членове в региона на Джамия Ар-Рихал.

Реакцията на „ Зинки” не закъсняла. Буквално след два часа в региона на Кафер Харма е покорен ковчежникът на „ Нусрите” с 30 хил $ за заплати.

В публично изказване „ Нусрите” отрекли всички обвинявания.

Напоследък въздействието на групировката „ Хайят Тахрир аш-Шам” (Джебхат ан-Нусра) в провинция Идлиб набъбна неведнъж. Тя съумя да подчини съвсем цялата провинция и завладя оръжието и боеприпасите от складовете „ Ахрар аш-Шам”, след което стартира да гълтам по-малките отряди. „ Нур ал-Дин аз-Зинки” обаче се опълчиха.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР