Бившите енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев

...
Бившите енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев
Коментари Харесай

Бивши енергийни министри отричат външен натиск за спирането на Южен поток

Бившите енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия отхвърлиха върху тях да е имало външен напън за прекъсване на плана " Южен поток ". Добрев беше министър в първия кабинет на Бойко Борисов, а Стойнев в кабинета на Пламен Орешарски. Пред публицисти в Народното събрание двамата разясниха думи на съветския президент Владимир Путин, който на взаимна конференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц декларирал, че България под напън извън се е отказала от плана и в този момент съжалява.

Добрев съобщи, че върху него като министър не е упражняван напън, само че добави, че не е бил министър при прекъсването на плана. Той означи, че ГЕРБ са имали рецензии към метода, по който планът се е структурирал по времето на кабинета " Орешарски ". По думите му тогава е имало проблеми и с връзката с Европейска комисия. " Нашите съществени рецензии още тогава бяха, че публичната поръчка, която организира кабинетът " Орешарски ", започва на Коледа и завърши на Нова година ", уточни Добрев.

Това няма безусловно нищо общо, възрази Драгомир Стойнев и посочи, че тогава Европейска комисия е имала искания за метода, по който е основана плановата компания, за какво била единствено сред " Булгаргаз " и " Газпром ". Тогава имаше искания към три държавни управления, сподели Стойнев. " Въпросът е, че когато имаше цялостната подготвеност и финансирането беше обезпечено за създаване на този план, за какво ГЕРБ се хвалят, че са спрели три огромни енергийни плана, в това число и " Южен поток ", разяснява той.

" По наше време не е имало никакъв напън. Нещо повече - ние имахме цялостната подготвеност за построяването на този план. Както нужните кораби за създаване на плана бяха в пристанища Варна и Бургас, по този начин и двете пристанища бяха цялостни с тръби ", съобщи Стойнев. Според него прекъсването на плана се дължи на процесите в Европа и обстановката в Украйна по това време. Позицията на Българска социалистическа партия е, че този план е нужен за страната, че България би трябвало да има сигурност на доставки на природен газ, съобщи той. " В Европейски Съюз за едни страни може да има пряк достъп до природен газ, а други не могат да имат. Тези двойни стандарти може би са повода да има толкоз негативизъм за метода на действие на Европейски Съюз ", разяснява Стойнев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР