Бивши военни пилоти поискаха извинение от премиера Бойко Борисов заради

...
Бивши военни пилоти поискаха извинение от премиера Бойко Борисов заради
Коментари Харесай

Военни пилоти искат извинение от Борисов за думите прост летец

Бивши военни водачи желаеха опрощение от премиера Бойко Борисов поради думите му, че президентът Румен Радев е "прост авиатор ". Думите бяха част от запис, за който се допуска, че е телефонен диалог на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Томислав Дончев.

В изявление за Нова ТВ самият Томислав Дончев признава, че е водил подобен диалог с Борисов в края на 2018 година, само че публична техническа експертиза към момента не е направена.

"Това са финландци, не са си избрали един елементарен авиатор. Бил авиатор. Ние имаме хиляди летци… " (следва циничен израз).

Тази репликата провокира недоволството на летците.

С ангажимента, че би трябвало да се потвърди достоверността на записа, 17-те военни водачи разгласиха апела си за опрощение. В него напомнят, че нито първите български летци, употребявали самолета като бойно средство за първи път в историята на военната авиация, нито Асен Йорданов, взел участие като инженер в конструирането на самолетите „ Боинг “, нито първите български космонавти, нито водачите, които охраняват въздушното пространство, са „ елементарен авиатор “.

„ Как може да използва тая обидна подготовка „ елементарен авиатор “? Нямам поради, че е отнесена към президента. Ние се усещаме също летци и сме летци “, разяснява пред БНР един от подписалите писмото - о.з. бригаден военачалник Стефан Петров.

"Записът е част от компроматната серия на политически битки в родната гласност, само че прекрачва всевъзможни морални граници " - споделят военни водачи, въздушни асове и командири на бойната ни авиация в предишното.

Генерал Стефан Петров счита, че 35-те години във военната авиация, заеманите позиции като пълководец на военна база, като представител на България във Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция, и като заместник-военен министър в служебния кабинет Герджиков му дават съображение обществено да изрази гражданската си позиция по проблем, който би трябвало да възмути и неговите сътрудници на дейна работа.

„ Значи, в тази ситуация няма нищо политическо. В случая това е наш израз чисто на гражданска позиция. Почувствахме се грубо афектирани, наранени. Защото това е в действителност неприемливо отношение към военните летци. Още повече - това не е за първи път, такива изказвания, които министър председателят прави “.

Бригаден военачалник Стефан Петров напомни, че сходно нещо министър председателят е изказал и след трагичната злополука 2003-та година с боен хеликоптер при гасенето на голям горски пожар в региона на Разлог.

"Тогава министър председателят съобщи, че военните летци не били готови. И през 2017-та година, след злополуката с хеликоптера на военноморските сили в „ Чайка “, дефинира специалността на военния водач като скъпо занимание. А комплицираната и скъпа авиационна техниката като „ скъпи играчки “.

О.з. бригаден военачалник Стефан Петров прави ангажимента, че би трябвало да се потвърди дали записаният глас е на премиера. И в случай че той е негов, да последва опрощение.

„ Първо, ние чакаме да се организира неотложно и обективно следствие за доказване истинността на този запис ".

Преди седмица министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи, че не приема отправените реплики и не обвърза записа с гласа на премиера, само че акцентира, че бойните водачи заслужават почитание.

„ Аз не знам от кого са казани. Не желая да разясня, само че в никакъв случай не бих нарекъл български офицер, който и да е той, без значение дали е от авиацията, дали от артилерията, дали е от флота, от Сухопътни войски, елементарен някакъв си. Българските бойни летци не са елементарни. Тоест, не са елементарни летци. "

В общественото си писмо 17-те пенсионирани военни летци приканват министър председателят да потърси повече информация за специалността "военен авиатор “ от ръководителя на Комисията по защита в Народното събрание – военачалник Константин Попов. Константин Попов е от парламентарната група на ГЕРБ. Попов, както и депутатът на Движение за права и свободи Симеон Симеонов, са командвали военната авиация преди години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР