Бивши министри и заместник-министри на търговията от почти всички правителства

...
Бивши министри и заместник-министри на търговията от почти всички правителства
Коментари Харесай

Бивши министри и зам.-министри се обявиха за нова външнотърговска политика



Бивши министри и заместник-министри на търговията от съвсем всички държавни управления у нас се оповестиха за нова теория за външноикономическата ни политика на кръгла маса в Института за стопански проучвания при Българска академия на науките. Кръглата маса бе отдадена на международния търговски ред и провокациите за българската външна търговия в подтекста на почналите търговски войни. В нея участваха някогашните министри на търговията – Даниела Бобева, Кирил Цочев, Станислав Даскалов и Валентин Василев, както и заместник-министрите Александър Тасев, в този момент шеф на ИИИ при Българска академия на науките, Борислав Георгиев, Станимир Бързашки, Румен Денчев и Минко Герджиков, представители на висшите стопански учебни заведения и работодателски организации.

Независимо от възходящия протекционизъм, на този начален стадий българската стопанска система няма да бъде наранена директно от новата комерсиална политика на Съединени американски щати. Според заместник-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов нарастването на американските мита ще засегне едвам 0.01% от родните компании, само че в случай че налагането на нетарифните ограничавания и други рестриктивни ограничения продължи, това ще се отрази на световния напредък и развиване на света като цяло, включително и на България като една от най-отворените стопански системи в Европейсия съюз.

За икономическото министерство са по-важни индиректните резултати, тъй че, в случай че митата на Съединени американски щати обиден автомобилната промишленост в Европейски Съюз, от 120 до 170 български компании ще изгубят пазара си, сподели заместник-министър Борисов. И добави, че разрастването на тези процеси ще повлияе отрицателно и върху редица компании от електрониката и електротехниката у нас. Според заместник-министъра на стопанската система обаче тези процеси може да имат и позитивно въздействие, тъй като редица компании от Япония и Турция към този момент обмислят установяването си в нашата страна, или търсят подизпълнители, с цел да си подсигуряват по-висока конкурентоспособност.

Промяната на разпоредбите на международната търговия и въвеждането на тарифни ограничавания не може да не оказва въздействие върху българската външна търговия, акцентира доцент доктор Даниела Бобева, някогашен министър на търговията и външноикономическите връзки в служебното държавно управление на Стефан Софиянски. Думите й бяха подкрепени от някогашния министър на търговията и туризма в държавното управление на Иван Костов, Валентин Василев, съгласно който тази комерсиална война няма да продължи дълго, само че ще провокира разтърсвания в интернационалните търговски връзки. Той акцентира, ча външнотърговската политика би трябвало да е част от цялостната икономическа политика и че България може да изнася артикули с висока добавена стойност единствено в случай че има работеща и конкурентноспособна стопанска система по тази причина привличането на качествени вложения е от главно значение. Според някогашния министър на външните работи Станислав Даскалов повишаването извънредно доста на молбите към така наречен механизъм за разрешаване на разногласия при СТО демонстрира съществуването на рецесия в международния търговски ред.

Дискусията се насочи главно върху проблемите на българската външна търговия – износът на артикули с дребна добавена стойност, мощната взаимозависимост от световните стойностни вериги, неефективната институционална рамка на външнотърговската политика на страната, загубата на пазари в страните отвън Европейски Съюз и така нататък Според някогашния зам.-министър Станимир Бързашки главен проблем за българския експорт са въвежданите в обособени страни на Европейски Съюз нетарифни ограничавания, които препятстват българския експорт и се неглижират в нашата външнотърговска политика. Загубата на пазари в района в това число в Русия беше посочена като един от главните проблеми на българската външна търговия от някогашния зам.-министър Минко Герджиков, който уточни и слабото показване на българската стопанска система в централноевропейските страни. Участниците в полемиката са безапелационни, че България не употребява задоволително инструментите на европейската търговия и не извлича изгоди от подписаните си двустранни съглашения за свободна търговия. Ограниченията и пречките пред външната търговия съгласно някогашния зам.-министър Борислав Георгиев са известни, само че националният интерес във външната ни търговия не се пази.

Бившият министър на търговията Кирил Цочев акцентира, че проблемите в българската външна търговия постановат подготвянето на цялостна нова външно-търговска теория, за което и актуалната полемика да подкрепи с съответните хрумвания и оферти, които да бъдат предоставени на държавното управление.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР