Бивши и настоящи ученици отСОУ Св.Климент Охридски:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи ученици отСОУ Св.Климент Охридски:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Петко Петков: Образованието е най-мощното оръжие, с което можем да променяме Варна и България

 Бивши и сегашни възпитаници от
СОУ " Св.Климент Охридски ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Петко Петков е част от гражданската квота в листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината. Той е историк и дълготраен шеф на варненското приблизително учебно заведение " Св. Климент Охридски “, потвърден и почитан експерт в областта на образованието.

- Г-н Петков, какво Ви стимулира да се включите в предизборната конкуренция като част от гражданската квота в листата на ГЕРБ?

- Варна е моят град – тук избрах да пребивавам и да се развъртвам, и постоянно съм се вълнувал от протичащото се. Посветих живота си на учителската специалност, на това да подарявам познания и да построявам персони. Натрупах сериозен 30-годишен опит, построих престиж, не спирах да черпя хрумвания, които в този момент считам, че мога да споделя, с цел да съм потребен освен за учебното заведение, което управлявам, само че и за развиването на варненското обучение в целокупност. Образованието не е просто моя персонална идея. Силно имам вяра, че то е най-мощното оръжие, с което можем да променяме Варна и България.

ГЕРБ сложи образованието като собствен стратегически приоритет и на национално, и на локално равнище. Виждам, че с изключение на думи, има действителни дейности. За мен посоката е вярна, само че е належащо време, с цел да се усетят измененията в учебните заведения и университетите. Разбира се, има доста препъникамъчета и въпроси за решение, само че когато има деен разговор сред просветителните структури, държавните институции и локалната власт, резултатите ще бъдат налице.

- През последните години бяха подхванати огромни вложения в подобряването на просветителната инфраструктура във Варна. Как се отразява това върху самия учебен развой?

- За всички е ясно, че не постройките образоват децата, само че без подозрение обновяването на образователната среда подготвя и учениците, и учителите. Модернизацията на инфраструктурата е значима част от трансформацията в учебно заведение. Затова поздравявам напъните на досегашния кмет и претендент за нов мандат Иван Портних и на неговия екип да се подобрят изискванията за образование. Друга значима задача е да се увеличи престижът на учителя и да се върне престижът на специалността. Трябва да работим интензивно и на локално, и на национално равнище, тъй че повече млади учители с добра подготовка да влязат в класните стаи и да вдъхновят децата да учат.

- Именно младежите са проводник на нововъведенията в учебните заведения. Доколко са готови учебните заведения и учителите да употребяват новите технологии и да ги интегрират в образованието?

- Безспорно новите технологии имат все по-голяма роля в образованието на учениците и всички сътрудници се стараем да ги внедрим в образователния развой, само че това не трябва да става самоцелно. Ако единствено използваме термина " нововъведения ", без действително да вършим процеса на образование по-ефективен, няма да реализираме мечтаните резултати. Ценя напъните на общината да подтиква подготовката на нужните за IT промишлеността фрагменти, изключително на фона на възходящия брой интернационалните компании от сектора, които през последните години избират града ни за своите нови офиси.

От позицията на персоналния ми опит като преподавател и шеф считам, че е значимо да предизвикваме, само че и да задържим и развиваме интереса на учениците. Мощен инструмент това да се случи е връзката сред образованието и бизнеса. Именно бизнесът може да внесе новости в просветителния развой и да разчупи обичайно консервативната система. Смятам, че в дълготраен проект построяването на постоянен мост сред тях е от основно значение за развиването на града.

- Можете ли да дадете положителния образец от учебното заведение, което ръководите?

- В момента работим по план, който се радва на голям интерес измежду учениците. Класове от нашето учебно заведение си кореспондират с екипажите на два кораба, като задачата е да се разпространява моряшката специалност. Моряците непрестанно подават информация, в това число географски координати и фотоси от другите точки, на които се намират по света. Това се оказа доста вдъхновяващо за децата. Защо тази самодейност да не се мултиплицира?! Има сфери, в които Варна е мощна, има  традиции и вероятности за развиване и тези преимущества би трябвало да се употребяват, с цел да построяваме постоянна връзка с образованието.

- Защо варненци би трябвало да излязат и да гласоподават на 27 октомври?

- Всеки от нас, от хората, които живеем тук, има дълг към града ни и изборът на локална власт е един от тях. Имам удоволствието да познавам част от хората, които са в листата на ГЕРБ за общински съветници – потвърдени персони в своите специалности. Смятам, че всички те могат да допринесат за това да живеем в още по-подреден град, децата ни да учат в добра среда, възрастните хора да получават съответни грижи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР