Бивши и настоящи ученици отСОУ Гео Милев:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи ученици отСОУ Гео Милев:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

125 г. от рождението на своя патрон отбелязва днес СУ Гео Милев

 Бивши и сегашни възпитаници от
СОУ " Гео Милев ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.125 години от рождението на своя патрон отбелязва през днешния ден Средно учебно заведение " Гео Милев " - Варна. С цялото си творчество и живот Гео Милев изрично декларира своите човешки и цивилен позиции и заплаща за това с живота си. Как би трябвало да е живял човек, който си отива едвам 30 годишен, с цел да остави толкоз дълбока и светла следа в историческата и културна памет на народа? За това ще приказват през днешния ден учениците в тържествения час на класа отдаден на патрона.

По традиция денят стартира с поднасяне на венец пред бюст-паметника на поета в двора на учебното заведение. Всяка година децата носят от ден на ден цветя, с които отрупват паметника на Гео Милев.

Цяла седмица възпитаниците на учебното заведение се приготвят за патронния празник. Те са изработили постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от първи до четвърти клас са подредили празнично класните стаи. Най-малките са подготвили рецитал по стихове за деца на Гео Милев и Леда Милева, а учениците от четвърти клас - галерия с илюстрации по стихове на двамата създатели. Третокласниците вземат участие в обичаен конкурс за най-хубаво стихотворение, отдадено на поета.

Фото-изложба на тематика " Символите на учебно заведение Гео Милев “ са подредили огромните учениците от клуба по ползи " Да се знае и помни “. Те са отделили особено място на спомените на първия шеф Петър Петров за това по какъв начин името на поета става име на учебното заведение. В изложбата е показан създателя Минчо Ляпчев- някогашен преподавател, оставил на учебното заведение бюст- паметника на Гео Милев, неговия портрет и първата емблема на СУ " Гео Милев “.

Във фоайето на учебното заведение е подредена галерия от училищен произведения отдадени на поета. Учениците са изработили табла със фотоси и доста информация за неговия живот и творчество, илюстрации на негови произведения, както и емблематичния портрет с кичур над едното око.

Учениците от VІI до ХІІ клас за четвърти път ще отбележат празника с посещаване на сценичен театър. Те ще гледат " Двубой " на Иван Вазов в Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " - Варна.

Патронният празник ще приключи с церемониален концерт под наслов " Мечти претворени в творчество “. Директорът на учебното заведение Албена Павлова по традиция ще връчи грамоти на най-изявилите се през годината възпитаници, които са се класирали на призови места в надпревари, шампионати и фестивали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР