Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:виж ощеНамерете бивши

...
Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:виж ощеНамерете бивши
Коментари Харесай

Студенти от Морското училище дават име на планета, която обикаля около далечна звезда

 Бивши и сегашни студенти от
ВВУ " Никола Йонков Вапцаров ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Студентското астрономическо общество на Морското учебно заведение дава имена на далечна звезда с планета. Около Тангра обикаля Бендида, заяви за Varna24.bg доцент Веселка Радева, началник на Планетариума и началник на Студентското астрономическо общество в Морско учебно заведение във Варна. 

През 2019 година астрономическата общественост на планетата отбелязва 100 години от основаването на Международния астрономически съюз – организацията на професионалните астрономи. МАС има 82 национални и към 11 000 дейни самостоятелни члена. Българските астрономи означават това събитие с огромен брой забавни начинания. 

По случай 100-годишния си празник Международният Астрономически Съюз провежда световната акция " Дайте име на екзосвят – МАС100 ". Тя дава опция на всяка страна да даде име на особено подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. Страните, изявили предпочитание и подготвеност да провеждат национални акции, са съвсем 100 и България е една от тях. Екзопланетната система, избрана за България, е WASP-21, ситуирана в съзвездието Пегас на разстояние към 850 светлинни години от Земята. 

В продължение на една година любители-астрономи, астрономически организации и клубове на студенти и възпитаници, Общински детски комплекси, учебни заведения, изпращаха своите оферти до Националния комитет на самодейността " Дайте име на екзосвят ". Получени са над 150 оферти.

Националната комисия дефинира за показване в Международната комисия за избор на името на извънслънчевата планета предлагането на Студентското астрономическо общество на Морското учебно заведение, Варна. Студентите оферират звездата да бъде наречена на името на висшия господ на прабългарите Тангра. Предложението за име на планетата, която обикаля към звездата е Бендида – Великата тракийска богиня – майка.

При избора на имената, студентите са се стремели да спазят всички условия, сложени от Международната комисия на МАС. Предлаганите имена би трябвало:да са сред 4 и 16 признака (без препинателни знаци); да се състоят от една дума (за предпочитане);да са произносими; да не съдържат детайли на обида; да не съответстват със или да са прекомерно близки до съществуващи имена на астрономически обекти.

Екзопланетата, която към този момент ще носи българските имена е обозначена с WASP-21b. Тя се намира в орбита окол  о звездата WASP-21. WASP (Wide Angle Search for Planets) е интернационален консорциум от астрономи, който търси екзопланети в северното и южното небесно полукълбо. WASP-21b е открита през 2010 година с метода на планетните преноси. Планетата WASP-21b има радиус 1.21 пъти по-голям от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. Смята се, че тя няма твърдо ядро. WASP-21b има почти идентична маса като Сатурн, или към една трета от масата на Юпитер. Това значи, че WASP-21b е с доста по-малка компактност от най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер.

Звездата WASP-21 има радиус 1.06 пъти по-голям от този на Слънцето, тъй че двете звезди са доста сходни. Спектралният й вид е G3, това значи, че е жълто джудже. Видимата й звездна големина е 11.6. Звездата се намира на 260 парсека (850 светлинни години).

WASP-21b обикаля своята звезда на разстояние от 7.77 милиона км, за 4.32 дни. Нейната орбита се намира към 8 пъти по-близо до звездата й от орбитата на Меркурий, най-близката планета до Слънцето.

От Земята, WASP-21 се вижда в съзвездието Пегас, с небесни екваториални координати RA 23:09:58.0, DEC +18:23:46. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР