Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Отличиха проф. Петър Ангелов със Златна муза

Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Проф. Петър Ангелов - шеф и живописен началник на Академичния танцов спектакъл на Варненски свободен университет " Черноризец Храбър “, бе отличен с премията " Златна муза " - за изцяло творчество от Асоциацията на хореографите в България. Проф. Ангелов получи оценката от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на гала, която се организира в София в Международния ден на танца.

По правилник, премията за изцяло творчество се присъжда с единомислещо решение на Асоциация на хореографите в България.

" След дългия стаж, блясъкът на благородния метал ми е прочут, само че тази премия е изключително значима за мен! Тя се присъжда от хореографите на България, обединени в Асоциация. Давам си сметка, че това което съм постигнал в живота си, се дължи освен на моя труд и умения, само че и на взаимната ми работа с редица композитори, художници, драматурзи и на прелестните артисти-танцьори, с които съм работил, а в последните години на моите студенти от Академичния танцов спектакъл на Варненския свободен университет. Още един път благодаря! ", сподели проф. Ангелов при приемане на " Златната муза ".

Проф. Петър Ангелов е учител във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър " от 1995 г.  Той слага основите на специалността " Хореография "   и прави доста за нейното развиване и одобряване. Проф. Ангелов работи безрезервно и с обич за образованието на младите фрагменти в региона на хореографското изкуство. От 2008 година е шеф и живописен началник на Академичен танцов спектакъл " Черноризец Храбър ". Днес Петър Ангелов е почетен професор и член на Настоятелството на Варненския свободен университет.

Носител е на голям брой оценки и награди, измежду които: медал " Кирил и Методий ", златен Орден на труда; огромните награди на Международните фолклорни фестивал в Дижон – Франция, Закопане – Полша, Шарлероа – Белгия, Ефес – Турция, Сегет – Унгария и доста награди от национални състезания и фестивали. Удостоен е със званието " Заслужил актьор ". Три пъти е притежател на премия " Варна “ в региона на танцовото изкуство и за принос в развиването на културата на града. Отличен е с " Кристална лира “ и " Златно огърлие “ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и доста други.

Проф. Петър Ангелов е създател на над 80 танцови творби за ансамблите " Варна ", " Пирин ", " Добруджа ", " Загоре ", " Родопа ", " Сливен ", " Тракия " и други, както на постановки за професионални и аматьорски ансамбли в Съединени американски щати, Канада, Белгия, Франция, Унгария, Русия, Германия, Швейцария.

Един от върховете в неговото творчество е постановката " Де гиди вино алено ". Това е първата в страната огромна театрална форма в национално - театралното изкуство, т.е. – музикално - танцов трагичен театър по сходство на огромния балетен театър. Постановката е удостоена с националната премия на Съюза на българските музикално - танцови дейци и Министерството на културата " Кристална лира ", за върхови достижения в танцовото изкуство. Днес спектакълът " Де гиди, вино алено " е включен в учебниците и стратегиите за образование в компетентност " Хореография " във висшите учебни заведения в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР