Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Националното състезание за извличане на данни и знания “QUERYADA стартира във ВСУ Черноризец Храбър“

 Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Националното съревнование за възпитаници и студенти за добиване на данни и познания " QUERYADA “ ще се организира на 9 и 10 ноември 2019 година във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “. Инициатор и уредник на събитието за пета поредна година е катедра " Информатика “ на университета. В надпреварата (присъствено и онлайн) ще вземат участие тимовете на Варненския свободен университет, Икономическия университет във Варна, Техническия университет - Габрово, Минно-геоложкия университет, Русенския университет " Ангел Кънчев “, на Математическата гимназия и СОУ " Климент Охридски “ в морската столица. Чуждестранните участници ще се включат онлайн.

В спортните дни участниците ще работят по задания, свързани с моделиране на база данни по заложен бизнес проблем, ще пишат поръчки на SQL, ще извличат данни от една или повече свързани таблици и ще изследват уязвимости на бази данни в уеб.

Отборите ще работят и по изследователска задача, обвързвана с откриването на зависимости и аномалии в данни по проблем, определен от самите тях. Могат да се обработват числови данни, изображения, видео и тон.

Изключително забавна и богата е съпътстващата стратегия на “QUERYADA ".

На 9 ноември от 13.30 ч. в Учебно-спортния комплекс на университета стартира полемиката " Micro IT Jobs “ или по какъв начин студентите и гимназистите могат да работят почасово. Модератор на панела е доцент доктор Галина Момчева. От 14,15 ч. същият ден е лекцията " Умни градове - действителности, вероятности, прогнози “, която ще показа световноизвестният швейцарски специалист в региона на осведомителните технологии и софтуерни архитектури доктор Александър Самарин. Той ще презентира ролята на BIG Data за интелигентните градове.

Социалната отговорност на ИТ специалистите ще бъде разисквана на работен семинар на 10 ноември от 13.00 ч. Той се организира по план " Достъпно образование по Web наличие – AWCAT “ №2017-1-PL01-KA203-038820 по Програма Еразъм+, КД2 " Стратегически партньорства “ на Европейски Съюз. По плана е създадена новаторска стратегия за образование на студенти, обвързвана с достъпността на уеб страници за хора със специфични потребности. Модератор по тематиката ще бъде проф. доктор Теодора Бакърджиева.

Със специфичен интерес се чака и откриването на гостуващата интерактивна експозиция " Новите будители “, която включва ексцентрични научни визуализации и хрумвания, създадени в партньорство сред Научноизследователския институт към Медицински университет - Варна и преподаватели и студенти от професионални посоки компютърни науки, архитектура, изкуства на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “. Експозицията бе открита за първи път в навечерието на Деня на националните будители във Варна. Във ВСУ изложбата ще е в основното предверие на университета, след което ще бъде изложена и в Медицинския университет.

След откриването на експозицията ще бъдат наградени и спечелилите в " QUERYADA “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР