Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Кибермагьосниците ще разкрият пред родители от Варна тайните на интернет пространството

 Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Учениците от ОУ " Найден Геров “ и ОУ " Христо Ботев “ във Варна ще показват пред своите родители тайните на киберпространството, които усвоиха през последните две седмици в границите на плана " Кибермагьосници “. Събитието ще е в петък – 12 юли, от 17.00 ч. в Младежкия дом във Варна. По време на срещата преподавателите на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “ ще дават пред родителите потребна информация за сигурността и отбягване на заплахите в цифровата средата, която употребяват техните деца. Образователният план се осъществя от Дирекция " Образование и юношески действия " на Община Варна и Варненския свободен университет " Черноризец Храбър ". Той е в осъществяване на Програмата за стимулиране на действия и изяви на учениците от учебните заведения в общината и цели да развие техните умения в региона на информатиката, математиката, изкуствата и най-много безвредното и несъмнено потребление на цифровата средата. Проектът обгръща 120 варненски възпитаници от 17 учебни заведения, които  ще преминат през просветителния план " Кибермагьосници “ до края на август.

" Целта на образованието е сигурността в интернет да стане естествена демонстрация за децата – да са наблюдателни, да могат да пазят себе си и персоналните си данни, да реагират съответно на зародили проблеми “, разяснява доцент доктор Галина Момчева – началник на катедра " Информатика “ на ВСУ " Черноризец Храбър “, която дава отговор за образованието. Учениците от 5. и 6. клас на варненските учебни заведения шифрират и дешифрират информация, проучват известия, скрити в фотоси и в звуци. Запознават се с шифроващи устройства и машини. Кибермагьосниците играят с бинарни и шестнадесетични кодове, основават неразбиваеми пароли и изследват " отпечатъците “, оставени в интернет. Предстои и специфичен час, в който ще се научат да смъкват същински отпечатъци, следвайки законите на физиката и химията. Особено внимание е отделено на страстите на децата и механизмите за справяне със закани.

" Чувствам се като същински кибермагьосник! “, показа Вики Филипова от СУ " Найден Геров “. За шестокласничката най-интересно е шифрирането и дешифрирането на информация. Съученикът й Боян Петров харесва основаването на анимация и към този момент знае нови похвати за придвижване на герои. 12-годишната Маргарита Райнова описа, че по време на курса са основали личен код, с който са кодирали известни обекти на картата на Варна. С необикновен интерес децата създадоха първообраз на най-известната в историята кодираща машина " Енигма “.

Започна образование на възпитаници от 3. до 8. клас от разнообразни учебни заведения и във Варненския свободен университет. Децата работят в Технологичния институт на ВСУ " Черноризец Храбър “, където учат магията на информатиката, математиката и изкуствата. Специален миг в образованието им е проучването на тактовете във фолклора и разучаването на национални танци. Младите кибермагьосници приготвят и театрална режисура, с която по забавен метод ще научат възрастните по какъв начин да се защищават в цифровата среда. С необикновен интерес се чака и часът, в който децата ще посетят кабинета по криминалистика на университета и ще работят с дактилоскопски отпечатъци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР