Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Проф. д-р Георги Близнашки защитава научна степен доктор на науките във ВСУ

 Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Научно жури, за отсъждане на степен " лекар на науките “ на проф. доктор Георги Близнашки, ще се организира на 22 май от 10.00 ч. във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “. На него ще бъде показан дисертационният труд на проф. Близнашки – " Общо обучение за конституцията ". Проф. Близнашки ще е първият български лекар на науките в региона на конституционното право.

Самият той споделя, че е избрал Варненският свободен университет за отбрана на научната степен, тъй като главните хрумвания на дисертацията се зараждат в хода на неговия лекционен курс по " Учение за страната ", който той чете в нашия университет от 2000 година Една от обичаните сентенции на професора е, че " всяко обучение за конституцията е по същината си обучение за страната ". Именно в общуването със студентската публика и академичната общественост му разрешават да разгърне главните тези, които са носеща структура на неговата дисертация. Освен всичко друго, Варненският свободен университет дава необятна независимост за научни търсения и апробация на нови хрумвания.

" Общо обучение за конституцията " е най-значимото произведение на проф. Близнашки и венец в досегашното му научно творчество в интерес на конституционализма, считат членовете на научното жури, измежду които блестят имената на доайени на българската правната мисъл - проф. доктор Емил Константинов, проф. доктор Емилия Друмева, проф. доктор Мария Славова, проф. доктор Валери Димитров, проф. доктор Лъчезар Иванов Дачев, проф. д.ю.н. Димитър Радев Радев и доцент доктор Бойка Чернева.

На 1105 страници проф. доктор Близнашки изследва еволюцията на конституционализма, учредителната власт на народа, същността на конституцията. Особено място е отделено на политическото и юридическото върховенството на конституцията, както и гаранциите за неговото съблюдаване. На финала на дисертационния труд, проф. Близнашки отделя внимание на най-новите категории – конституционната еднаквост и конституционния национализъм. " Дисертационният труд способства за увеличение престижа на българската просвета и за издигане на равнището на научните проучвания в България “, написа българският правист и парламентарист проф. доктор Емилия Друмева.

" Предложенията на проф. Близнашки ще подкрепят усъвършенстването на конституционното законодателство, философията на правото и развиването на правосъдната процедура, а мненията му ще допринесат за развиване на научната полемика за бъдещето на българската страна и международната правна среда “, написа в рецензията си от проф. доктор Мария Славова от Юридически факултет на Софийския университет. " Проф. Георги Близнашки е показал извънреден по своите качества и приноси дисертационен труд, който трансформира съществено " ландшафта " на конституционноправната просвета в България “, счита проф. доктор Валери Димитров - правист, академични учител и политик.

Георги Близнашки е професор на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “. Преподава Конституционно право на Република България, Европейско конституционно право, Общинско право и Нормотворчество. Бил е бил гост-професор в Casa College, Nikosia, Cyprus. Специализирал е във Англия, Русия и Съединени американски щати. Той е народен представител, наблюдаващ и член на Европейския парламент. В интервала 6 август – 7 ноември 2014 година е длъжностен министър-председател на Република България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР