Бивши и настоящи студенти отТУ - Варна:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отТУ - Варна:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Уникален технологичен маратон предстои във Варна

Бивши и сегашни студенти от
ТУ - Варна:виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Техническият университет ще бъде хазаин на първия софтуерен маратон TOM във Варна. В рамките на 72 часа, в средата на октомври, инженери, дизайнери, иноватори и запалянковци ще се обединят, с цел да подобрят живота на хора със специфични потребности.
Общо 16 задания, свързани с всекидневието на хора с физически увреждания бяха регистрирани за присъединяване в ТОМ във Варна. Екипите ще се концентрират върху разрешаването на пет от тях. 
Едно от провокациите, зад което стои лодковия лидер Филип Битраков, е обвързвано със основаването на екологично чист и спокоен мотор, подобаващ за рехабилитация на хора със зрителни увреждания, посредством спорт и отборни практики. 
Друг проблем, на който иноваторите ще търсят софтуерно решение е на Веселина Стоилова. Тя е незряща, с инсулинозависим диабет и изпитва усложнения при слагането на капка в тест лента на глюкомер и разбирането на резултата всякога, когато замерва кръвната си захар. Нейното предизвикателство е софтуерно приложение, при което нужната за проба кръв се взима автоматизирано след убождане, а резултатът се оповестява на български език. 
По време на ТОМ ще бъдат проведени разнообразни събития, за хората, които желаят да научат повече за технологиите " в помощ " на обществото или за това по какъв начин да поддържат връзка с хората със специфични потребности. 
В края на ТОМ на 15 октомври ще можете да посетите софтуерния маратон, да се запознаете с екипите, както и да видите и се докоснете до изобретенията им онлайн. 
Започваме в 13:00 ч. на 12-ти октомври, четвъртък. Готовите прототипи ще бъдат показани в следобеда на 15-ти октомври. Себестойността на всяко едно от решенията, които изобретателите ще предложат в границите на ТОМ във Варна не може да надвишава 200 лева. 
Всяко едно от провокациите, които се вземат решение на ТОМ е неповторимо и използвано и за други хора със специфични потребности с идентични проблеми.
TOM България е част от международното придвижване ТОМ (Tikkun Olam Makers), който събира на едно място хора с физически провокации и експерти, които да ги позволяват. Tikkun Olam Makers, в дословен превод "Да изправим света ", поражда в Израел през 2014 година От тогава насам са извършени няколко десетки събития, или така наречен Makeathons, по целия свят. 
България е част от световната карта на ТОМ от април 2017 година, когато в София беше проведен първият сходен софтуерен маратон. Тогава решения на своите проблеми откриха шестима българи. Повече за техните провокации може да прочетете на bulgaria.tomglobal.org.
И не забравяйте, че след края на ТОМ всички основани прототипи и осъществени хрумвания са налични в световна open source платформа и могат да бъдат сваляни изцяло гратис от всеки един откривател или нуждаещ се, където и да било по света.
ТОМ България се провежда от фондация " Култура Аними " и фондация "Дизайн за всички България ". Във Варна ТОМ ще бъде осъществен с поддръжката на "Варна - Европейска младежка столица " и екип доброволци от Варна и София.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР