Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеБивши и настоящи студенти

...
Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеБивши и настоящи студенти
Коментари Харесай

Варна ще има държавно училище по дигитални технологии, ще подготвя кадри в сферата на изкуствения интелект

 Бивши и сегашни студенти от
Икономически университет:виж още Бивши и сегашни студенти от
ТУ - Варна:виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Варна ще има държавно учебно заведение по дигитални технологии, което ще действа към Икономическия университет и Техническия университет в морската столица.

То би трябвало да приготви фрагменти, които да трансфорат града в центъра на модерните технологии и изкуствения разсъдък, заяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" Днес ще се видя с университетските препоръки и управленията на ИУ и ТУ Варна, с цел да обсъдим концепцията за основаването на държавно учебно заведение, което първоначално ще бъде към МОН в партньорство с двете висши учебни заведения, условно наименувано по компютърни системи и компютърно моделиране. Знаете, че в Бургас беше намерено такова общинско учебно заведение, в София и Правец имаме такова.

Това учебно заведение във Варна ще се обитава в сградения фонд на университета, разполагаме със свободен сграден фонд в кампуса на ТУ Варна. Имаме информация, че Община Варна също ще се включи, училището може да бъде и общинско.

Варна би трябвало и ще бъде един от центровете за развиване на осведомителните технологии в страната. От осведомителните технологии доста зависи за в бъдеще дали ние ще бъде развита или догонваща страна. В идващите десетилетия предстоят още по-мащабни трансформации от тези, които имаме досега в развиването на изкуствения разсъдък и влизането му в редица специалности. Това ще промени драстично  добавената стойност сред страните, сред районите, в другите бизнеси и е доста значимо да имаме повече експерти в региона на моделирането, на компютърното програмиране, на дигиталната креативност, да подготвим повече фрагменти.

Въведохме предметът дигитално моделиране от трети клас, знаете, разширяваме в гимназиален стадий % на възпитаници в профили и специалности, свързани с осведомителните технологии и компютърните системи. Това, което стартираме е една национална стратегия, назовава се " Старт за IT кариера ", за възпитаници в гимназиален стадий, които се образоват в други професионални посоки, само че се образоват в допълнение като приложни програмисти ", сподели министър Вълчев. 

Какво още разяснява министърът вижте във видеото! 

Министър Красимир Вълчев е в града за тържествено разкриване на новата образователна година, което започва в 10 часа в Аулата на ИУ-Варна. По-късно просветителният министър ще взе участие в откриването на почетна стена на стратегическите сътрудници на Икономически университет – Варна, отдадена на идната 100-годишнина на първото висше икономическо учебно заведение в България.

В 11:30 часа Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних ще посетят факултета по дентална медицина за  разкриване на новите зали за симулационно образование по дентална медицина в МУ-Варна.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР