Бившата шефка на премиерския кабинет Лена Бориславова отново се обърна

...
Бившата шефка на премиерския кабинет Лена Бориславова отново се обърна
Коментари Харесай

Бориславова: Дано да не станем свидели на поредната координаторана* акция по оста ГЕРБ-Радев?!

Бившата шефка на премиерския кабинет Лена Бориславова още веднъж се обърна към ГЕРБ и служебния министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев по отношение на изказванията, че е прибирала крупни суми от Българската банка за развиване.

Вчера от ГЕРБ описаха в детайли за скица в банката за фиктивно издаване на дългова емисия за 1 милиарда лева, която след това е оттеглена. За обработката ѝ обаче е заплатен адвокатски хонорар на компанията, в която работи Бориславова, която била поименно посочена с висока заплата в контракта, обявиха през вчерашния ден ГЕРБ.

„ Изнесената обществено информация за подготвяната през 2021 година облигационна емисия на ББР в размер на 1 милиарда лева дава отговор на истината. На истината дават отговор и изказванията за погашение на адвокатски и консултантски възнаграждения по договорката в размер на близо 1 млн. лева, въпреки че облигационната емисия не е осъществена “, потвърдиха сбито от служебния кабинет.

Бориславова постоянно е отричала информациите, че е взимала по 13 хиляди лева месечно от контракта сред нейния шеф и ББР. А във вторник показа и коментар от профила на Цанко Арабаджиев, прочут покерджия, който беше назначен от „ смяната “ за началник на банката.

„ А ето ги и фактите… четете, ГЕРБ дами, най-малко това направете. Че няма да спрете да лъжете, знаем (wink). Министър Пулев … вие сте на ход. Дано да не станем свидели на следващата координаторана* (може би има поради координирана) акция по оста ГЕРБ-Радев?! “, написа Бориславова в профила си.

Самият Цанко Арабаджиев, назначен от Кирил Петков за началник на банката, твърди, че казаното от ГЕРБ е било „ 15-минутен тюрлю гювеч от неповторими разкрития, подвеждащи тълкувания и откровени нелепости “.

Арабаджиев връща въпрос към ГЕРБ за какво до момента банката се финансира в такава степен от китайски банки, а не от Европейска инвестиционна банка, БРСЕ, KfW и други

„ С кого работим – ББР организира открита процедура и привлякохме едни от най-хубавите капиталови банки, а точно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията. За злощастие, вместо на черешовия пазар в Кюстендил, облигацията щеше да се търгува на интернационалните пазари и като такава следва да бъде издадена по британско право. По зло съвпадане още веднъж работим със международно известни имена като „ Clifford Chance ” и „ Аllan&Overy ”, а те пък издават облигации на още по-съмнителни лица като Министерство на финансите и БЕХ.  Да, общо сме платили 1 млн. лева, само че това коства толкоз. Като се замислите, 1 млн. лева за емисия в размер на 1 милиарда лева, от която ще се спестят 60-70 млн. лева, не звучи зле, нали?  Дай боже всеки държавен чиновник да прави сходни инвестиции… “, разсъждава шефът на държавната банка.

Той удостоверява и че процедурата е прекъсната.

„ Причината е доста елементарна – рефинансирането към този момент не е преференциално. Според калкулациите, в случай че емитираме облигация сега, тя ще бъде на цена към 5,5%-6%. Задълженията, които желаеме да рефинансираме, са на равнища към 4%. Тоест, в случай че продължим напред с плана, банката ще губи по 20 млн. лева. годишно или 140 млн. лева за целия интервал. За мен това няма смисъл, а за вас “, пита той.

Според Цанков отговорна да не бъде издадена облигацията е войната в Украйна. „ На 24 февруари Русия нахлу в Украйна и всичко се промени. Рискът внезапно се усили, ликвидността за района понижа и доходността изисквана от вложителите се изстреля нагоре. През късната пролет Euribor към момента бе негативен и плащахме X по привлечения запас, а облигацията щеше да е двойно по-скъпа. Тъй като бяхме подготвени с всички документи и те бяха настоящи, взехме решение да изчакаме подобаващ прозорец за излизане на пазара. За страдание подобен не се появи “, обяснява Арабаджиев.

Той удостоверява, че „ страдание е правилно че за последните 18 месеца сме похарчили още 560 000 лева за юристи и консултанти “.

„ ГЕРБ обаче комфортно премълчаха защо са тези разноски, а те доста добре знаят – това за разноски за един проблематичен заем провиснал от назначеното от тях предишно управление, заем за който се водеха скъпоструващи каузи в Лондон. Кредит, който НИЕ сполучливо събрахме в целокупност! “, хвали се той.

Цанко Арабаджиев не беше измежду известните банкери у нас, преди застане отпред на ББР. За него се знае, че е буен обожател на покера. Учудващо, самичък си е признавал в изявленията, че е „ получил поканата да оглави банката от Кирил Петков, още преди той да стане публично длъжностен министър на стопанската система “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР