Бившата шефка на дирекция Българско гражданство в Министерство на правосъдието

...
Бившата шефка на дирекция Българско гражданство в Министерство на правосъдието
Коментари Харесай

Катя Матева се оплаквала на президента от бивши министри на правосъдието

Бившата шефка на дирекция " Българско поданство " в Министерство на правораздаването се оплаквала до президента от напън от някогашни министри на правораздаването.

От прокуратурата обясниха, че на 20 март 2017 година до основния прокурор е постъпило писмо от основния секретар на президента, с което е изпратен сигнал, получен в президентството 10 дни по-рано. Сигналът е бил подаден от тогавашния шеф на дирекция " Българско поданство " в Министерство на правораздаването /тогава Катя Матева/. В него се излагат изказвания за престъпления в Министерство на правораздаването и в Държавната организация за българите в чужбина, свързани с процедурите по даване на българско поданство. Изложени са и голям брой изказвания за " репресивна политика " на служебния министър на правораздаването /Мария Павлова/, както и на министъра преди нея /Екатерина Захариева/ във връзка с чиновниците в дирекция " Българско поданство ".

Претендира се предписание на " проверка " на работата на министъра на правораздаването за интервала юни 2016 година - януари 2017 година, заради решения на Съвета за българско поданство, взети в нарушаване на закона. Към сигнала до президента са приложени подадени към този момент сигнали до министър-председателя и до ДАНС.

С разпореждане от 31 март 2017 година на ДАНС е предоставена цялостна инспекция по по този начин изпратения сигнал, изясняват от прокуратурата. В хода й са изисквани документи и са снемани пояснения от някогашни министри и заместител - министри на правораздаването, от някогашен ръководител на ДАБЧ и от голям брой други длъжностни лица. Това е наложило удължение на периода на инспекцията, като по нея, на 5 юни е постъпил нов сигнал от същия адресант, с недоволства за упражняван напън и реализиране на незаконосъобразни дейности, свързани със служебното й правно отношение, от страна на вицепремиера.

И този сигнал е бил предмет на инспекция от ДАНС. Заключенията от показаните от ДАНС информации за резултатите от инспекциите са за липса на данни за осъществени закононарушения. С разпореждане от 25 октомври 2017 година прокуратурата е отказала формиране на наказателно произвеждане.

Тези материали нямат отношение и не са послужили за започване на следствието по досъдебното произвеждане, по което понастоящем е обвинен ръководителят на ДАБЧ, оповестяват от прокуратурата.

 Задържаните за корупция в ДАБЧ обръщали подкупите в биткойни Виж още Задържаните за корупция в ДАБЧ обръщали подкупите в биткойни
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР