Бившата съветска авиобаза Кучова (в миналото Сталин) в Южна Албания

...
Бившата съветска авиобаза Кучова (в миналото Сталин) в Южна Албания
Коментари Харесай

Албания изгражда стратегическа база на НАТО

Бившата руска авиобаза Кучова (в предишното Сталин) в Южна Албания е напът да стане първият тактически център на НАТО на Балканите. Работата по модернизацията й започlа през януари на фона на възходящото напрежение по руско-украинската граница и договарянията на Алианса с Москва, оповестява Еuronews.

Ветеранът от Военновъздушните сили на Албания Виктор Вангели споделя за значимата роля, която е изпълнявало това летище в борбата сред Съюз на съветските социалистически републики и НАТО:

" Честотата на полетите в тези времена на Студената война беше доста висока. Полетите бяха ежедневни, самолети безусловно излитаха всеки ден. До 1962 година базата отговаряше за покриването на цялото въздушно пространство на страната, ето за какво работата й беше толкоз интензивна. "

НАТО и Албания са отделили по 50 млн. евро за плана. Предполага се, че новата база на Алианса ще бъде въведена в употреба до края на идната година. Планира се тя да бъде употребена за логистична поддръжка на силите на НАТО и въздушното поделение на полицията,...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР