Бившата психоложка на националния отбор по футбол Лилия Стефанова заяви

...
Бившата психоложка на националния отбор по футбол Лилия Стефанова заяви
Коментари Харесай

Бившата психоложка на националите: Ние дадохме сила на момчетата, проведохме сеанси

 Бившата психоложка на националния тим по футбол Лилия Стефанова съобщи в студиото на " Тази заран " по bTV, че по-скоро е помогнала на играчите, а не е пречила, както преди дни се изрече президентът на " Славия " Венцеслав Стефанов.

Тя описа, че с колежката ѝ Кети Вандова са били поканени за лагера преди мачовете с Чехия и Косово от тогавашния селекционер Красимир Балъков, като за 10 дни са провели групови занимания и няколко самостоятелни сеанса.

" Имахме опция да гостуваме на един от лагерите на националния тим за мачовете с Чехия и Косово. Покани ни персонално господин Балъков. Преди това имахме една ползотворна активност с " Локомотив " Пловдив. Те играха за Купа на България и победиха. След тази победа получихме позвъняване от господин Балъков и питане какво сме създали, с цел да могат тези момчета да играят толкоз умерено. Казахме, че сме приложили съответните техники за психотерапия, за мотивация и това е дало своя резултат. Това беше и повода да попаднем в националния тим за съответния лагер ", сподели Стефанова и добави:

" В националния тим срещите са къси, динамични, само че считам, че и там сме създали нужното. Макар и с малко сме съдействали за спокойствието. Работихме 12 дни, само че не цялостни. Грубо да кажем, имахме разполагаем 10 дни с несъмнено разписание, защото програмата е динамична. Това, което използвахме като техники, са групови техники, защото те са един колектив и е доста значимо да се усещат сплотени в този колектив, да няма напрежение, вътрешни спорове. Преди нея отделихме 30-40 минути на всяко момче самостоятелно, с цел да създадем оценка. "

Психоложката съобщи, че с работата си е помогнала на футболистите за по-добро самочувствие, а те са ѝ споделили, че им е от изгода подобен тип помощ.

" Споделяха, макар че доверителна връзка се изгражда с време. За 10 дни това мъчно се случва. Ако е имало нещо интензивно като проблем, те са го споделяли. Не са били отрицателно настроени към нас. Напротив. Тъй като те имат работа и с непознати тимове, споделяха, че доста добре познават работата на психолога към тимовете и са изказвали персонално пред мен мнение, че това е положително и те желаят да има психолог. Имала съм персоналния контакт с тях и нямам доверие те да целят да ми се харесат, защото не съм била някакъв фактор, който да ги прави оценка. Аз съм патерицата, на която те би трябвало да се облегнат, в случай че имат терзания и компликации ", сподели тя.

" През цялото време сме говорили, че те би трябвало да имат вяра в себе си, в качествата си. Никога да не не помнят, че неслучайно са извикани в националния тим. Очевидно хората са ги оценили. Работихме върху това да не обръщат внимание на нападки от скамейки, от медии. Когато човек успее в специалността си, той претърпява такива злокобни рецензии. Точно това е индикатор, че човек е съумял ", разясни още Стефанова.

" Ние дадохме мощ. Психологът е индивидът, който въодушевява, дава вяра, може да даде втори живот. Много се подценяват тези неща. Психологията не е по-малко значима от медицината. Човекът е и душeвност, и физика. Аз мисля, че ние сме им дали мощ ", безапелационна е тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР