Бившата първа дама Розалин Картър почина на 96-годишна възраст, съобщи

...
Бившата първа дама Розалин Картър почина на 96-годишна възраст, съобщи
Коментари Харесай

Розалин Картър, бивша първа дама, почина на 96-годишна възраст

Бившата първа дама Розалин Картър умря на 96-годишна възраст, заяви центърът Картър в неделя.

Carter Center сподели, че тя е умряла " спокойно, със фамилията до себе си " в 14:10 часа. ET в неделя, 19 ноември, в дома й в Плейнс, Джорджия.

" Розалин беше мой равносилен сътрудник във всичко, което в миналото съм постигнал ", сподели президентът Картър. „ Тя ми даде мъдри упътвания и поощрение, когато имах потребност. Докато Розалин беше на света, постоянно знаех, че някой ме обича и поддържа. “

диагностициран с деменция и продължи да живее вкъщи в Плейнс, Джорджия, със брачна половинка си, някогашния президент Джими Картър, сподели фамилията й през май. Тя постъпи в домакински приют предходната седмица.

Като непосредствен поддръжник и приближен консултант на брачна половинка си, Розалин Картър играеше дейна роля в Белия дом и защитаваше дела като проучване на психологичното здраве. Въпреки че е израснала като момиче от дребен град, което в никакъв случай не е възнамерявало публичен живот, тя схваща силата на политическия пост и капацитета му да промени света.

Джими и Розалин Картър имаха партньорство, друго от всяко друго известна по това време като президент и първа дама. Въпреки че други първи дами поучаваха уединено своите съпрузи, връзката сред Картърс беше дълбока. Розалин Картър беше подготвена да изрази мнението си на брачна половинка си и той ценеше нейния съвет. Тя присъстваше на съвещанията на кабинета — за първи път — и пое топлината за това.

„ Джими Картър постоянно ме е учил, че правиш най-хубавото, на което си кадърен, и не се притесняваш от рецензиите “, сподели тя Боб Шифър от CBS News през октомври 1980 година „ Няма значение какво правиш. Няма значение. Мога да остана тук и да сипвам чай и да бъда стопанка и да не върша нищо друго и щях да бъда подложен на критика, или можех да имам един план — няма значение какво върша аз, няма значение какво прави той — ще бъдем подложени на критика. Просто би трябвало да имате доверие. “

Роден в Плейнс на 18 август 1927 година, най-голямото от четири деца, Розалин Смит стартира да се среща с Джими Картър, когато беше на 18. „ Първата среща, когато имах среща с него, се прибрах у дома и майка ми сподели: „ Знаеш, че одобрявам Джими, той има най-хубавата усмивка “ сподели тя пред Ед Рабел на CBS News. „ Така че той имаше хубава усмивка отдавна. “

Двойката се ожени година по-късно, през 1946 година Джими Картър беше във флота и работата му им разреши да видят света. Тримата им сина са родени на друго място. Розалин Картър обичаше живота и не искаше да се връща в дребния си град.

„ Мисля, че бях надалеч от вкъщи си и бях доста самостоятелна и имах три дребни бебета, и си мислех, че в случай че се прибера у дома, майка ми и майката на Джими ще ми споделят какво да върша “, сподели тя Рабел.

Но когато бащата на Джими Картър умира през 1953 година, те се връщат в Плейнс, с цел да ръководят фамилния бизнес с фъстъци. Двойката обаче има по-големи проекти и Джими Картър е определен за губернатор на Джорджия през 1970 година Розалин Картър води акция дружно с него и сама.

Това продължи и в президентската акция през 1976 година и тя стана очите му и уши тук-там, до които не съумя да стигне. Щяха да се срещат в Плейнс всяка седмица и да съпоставят бележки. Те към този момент бяха имали четвъртото си дете, Ейми, и тя постоянно беше в акцията с тях.

„ Всеки път, когато се прибирахме вкъщи, обичахме да излизаме във фермата и да се разхождаме в полета и ни даде два или три часа единствено за диалози, за посещаване “, сподели Розалин Картър пред CBS News. „ Говорихме за акцията и нещата, които той видя и нещата, които аз видях, и по какъв начин искахме да върви, по какъв начин върви и по този начин нататък. Бих могъл да му опиша за усещанията, които получих, бях схванал за разнообразни страни. „

След като се реалокираха в Белия дом, тя продължи ролята си на резонатор за брачна половинка си и употребява властта на кабинета на първата дама, с цел да насърчи по-доброто схващане на психологично болните, един от нейните дългогодишни термин аргументи. Тя беше почетен ръководител на президентската комисия по психологично здраве.

Тя също по този начин продължи да пътува като първа дама, посещавайки Латинска Америка като емисар на президента и признавайки с усмивка какъв брой извънредно е било това.

„ Ще предам цялата тази информация, която имам, на Джими. Всъщност чакам с неспокойствие да се съветвам постоянно с него “, сподели тя със смях през 1977 година

След като напущат Вашингтон през 1980 година, семейство Картър се заемат със идната фаза от живота си с особено старание. Те построиха Центъра Картър в Атланта, който предизвиква мира и разрешаването на спорове. Техните планове бяха огромни и дребни, от първата копка на нови домове за бедните през Habitat for Humanity в Съединени американски щати до посещаване на отдалечени места в гонене на мир.

Президентът Клинтън награди Картърс с Медала на свободата през 1999 година Близкото партньорство на двойката – най-дългият президентски брак в историята на нацията – продължи повече от три четвърти век. Двамата отпразнуваха 77-ата си годишнина от сватбата на 7 юли 2023 година

Розалин Картър приказва на погребението на своята колежка първа дама и другарка Бети Форд на 12 юли 2011 година и я разказа с думи, които биха могли да се приложат към себе си: „ Не е ли това най-подходящото изложение на Бети? Някой, който е бил подготвен да прави нещата малко по-различно, в сравнение с са били правени преди? Някой, който е имал смелостта и благодатта да се бори със страха, стигмата и предразсъдъците, където и да ги срещне. "

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР