Бившата кметица на район „Централен” Райна Петрова готви и лична

...
Бившата кметица на район „Централен” Райна Петрова готви и лична
Коментари Харесай

Райна Петрова готова да пропее

Бившата кметица на регион „ Централен” Райна Петрова готви и персонална отбрана по делото против нея с впечатляващия размер от 100 страници, главно документи. Неин юрист е един от маститите пловдивски експерти по наказателни каузи - Красимир Елдъров, само че Петрова ще се възползва от правото да се брани и сама, до момента в който дава пояснения по обвиняванията против нея. Това ще стане, когато бъдат разпитани всички очевидци и изслушани възможни нови експертизи, в случай че съдът назначи и изиска още мнения от движимости лица. Очаква се Петрова да каже доста истини за публичните поръчки в Община Пловдив и да поддържа изказванията си със съответната документи.

Че Райна Петрова възнамерява и със свои причини да обори изказванията, че е давала инструкции за снабдител на храна в детските градини да бъде избирана компания „ Надежда 2000”, се разбра на последното правосъдно съвещание в петък. Тогава делото ненадейно се устреми към своя край и имаше заплаха да се стигне до среднощни пледоарии. Това стана, откакто арбитър Силвия Цанкова в началото поряза настояванията и на прокуратурата, и на отбраната да се разпитват още очевидци и да бъдат задавани спомагателни въпроси на към този момент разпитвани. Така по процеса не остана какво да се прави и към 16 часа правосъдният състав се готвеше да разгласи завършек на следствието и да даде начало на пренията на обвиняването и отбраната.

Окръжният прокурор Румен Попов, който е създател на обвинителния акт, обаче беше в отпуск и в залата се яви обвинителката Ваня Груева. Делото е извънредно обемно - 334 тома, и тя разгласи, че в случай че се стигне до пледоарии, ще изиска най-малко 3 часа, с цел да построи обвинителната си теза. Това би означавало начало на пледоариите най-рано в 19 часа и край - неразбираемо по кое време през нощта.

В последна сметка арбитър Силвия Цанкова се отхвърли да завърши делото в петък и позволи до разпит някогашния кмет на регион „ Южен” Валентин Василев, Маша Георгиева и шефа на борсата в Първенец Христо Панайотов. По цените на това пазарище би трябвало да бъдат сравнявани цените на плодовете и зеленчуците, с които се зареждат детските градини. Тримата са разпитвани в хода на досъдебното произвеждане, само че не участват в листата на очевидците, които прокурорът е изискал да бъдат изслушани и в съда. Защо това е по този начин, не се разбра поради отсъствието на титуляря Румен Попов. Така на идващото съвещание ще бъде изслушан и Валентин Василев, който е единственият от районните кметове, който не е давал пояснения пред съда по какъв начин са провеждани публичните поръчки за доставка на храни.

Тримата ще бъдат призовани в правосъдната зала на 28 септември.

Райна Петрова е упрекната, че е толерирала компанията на Надежда Минчева като снабдител на храни в забавачките, против което е получавала разнообразни дарове от бизнес дамата, измежду които и ваучер за екскурзия до Тайланд. Обвинението против Минчева е за предоставяне на рушвет.

Делото започва в края на ноември м. година и досега са разпитани над 50 очевидци. Основната част от тях настояват, че не си спомнят да са били инструктирани от Райна Петрова да работят с Надежда Минчева. Това се разминава с показанията им, дадени в досъдебното произвеждане преди 3 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР