Бившата фабрика за керамика на италианския град Лавено Момбело е

...
Бившата фабрика за керамика на италианския град Лавено Момбело е
Коментари Харесай

Българска студентка спечели конкурс за най-голямата детска градина в света

Бившата фабрика за керамика на италианския град Лавено Момбело е мастодонт, задремал на брега на езерото „ Маджоре “. Титан от 27 000 кв. м, който логиката на възрастните не е съумяла да разсъни от дълбоката му нелепост. По тази причина застрахователният исполин Unipol, който има постройката, поверява на Young Architects Competitions откриването на възвишен архитектурен комплекс от детството. По този метод една от най-впечатляващите индустриални архитектури на Европа ще се трансформира в най-голямата детска градина в света.
По този метод е обявен състезанието, който цели да даде нов живот на празните здания, които се намират край езерото „ Маджоре “ в италианския град Лавено Момбело.
В него взема решение да се включи 24-годишната смолянчанка Симона Узунова - студентка, завършваща УАСГ – София, катедра " Интериорен дизайн ".
B ĸoнĸypca вземат участие 402 плана. Отличeни са 30 финaлиcти, 10 пoчeтни, 4 злaтни и 3 ocнoвни нaгpaди. Проектите са оценени aвтopитeтнo жypи, в ĸoeтo yчacтвaт apxитeĸтитe Веn vаn Веrkеl, Ѕtеfаnо Воеrі, Маrіо Сuсіnеllа, Еmmаnuеllе Моurеаuх, Кеіісhіrо Ѕаkо Аrnе Еmеrѕоn и дp.
Проектът на българската студентка обаче е класиран преди всичко и тя получава премия от 10 000 евро. Да опише по-подробно за предизвикването и триумфа, потърсихме за изявление създателя на сполучливия план Симона Хаджиева.

Г-це Хаджиева, спечелихте супер забавен конкурс в Италия, обявен като най-голямата детска градина в света, ситуирана на повърхност от 27 000 кв. м. Как научихте за него и какво Ви стимулира да участвате?
Всъщност, търсих тематика, която да разработя като за дипломен план. Университетът ми дава право на избор и аз се възползвах от това. Исках да съчетая дипломната ми работа с интернационален конкурс. Има няколко международни онлайн платформи, които сплотяват и разпространяват такива състезания от целия свят. Аз следвах няколко от тях в продължение на два месеца, надявайки се нещо да ми грабне вниманието. Този конкурс ме впечатли.

Ходихте ли на място да разгледате терена, какво знаехте за него авансово?
Беше оповестено, че няма да имаме достъп до мястото. Предварително знаех единствено, че е главен кей на езерото " Маджоре ", само че пък имахме достъп до информация и изследвах в детайли мястото, с цел да вникна в подтекста.
Снимки и видео ли ви предоставиха?
Да, те се бяха постарали. Сигурно имаше 100 фотоси от всички точки на парцела, на градчето като цяло. Бяха подбрали информация за историята и естествените дадености на градчето. Не беше толкоз мъчно. Лавено Момбело е малко градче е, китно. Като цяло „ моят “ парцел, който трябваше да създавам, беше най-голямата конструкция в него. Останалите здания са дребни фамилни къщички. Представлява туристически интерес най-много поради езерото и природата в близост.

Кога научихте какъв брой хора се конкурирате за плана или не знаехте до края?
Не знаех от самото начало, до самата гала. Изобщо не допусках какъв брой огромна е конкуренцията, какъв е процентът на експертите, защото аз участвах като студент. А експертите до 35 години имат право на присъединяване и са 53%. Бях изумена от конкуренцията. 1200 са тимовете, които са регистрирани. Предадените планове са 402, което по никакъв начин не е малко.
И вие се класирахте преди всичко!?
Да, още не мога да допускам.
Как се роди концепцията Ви за „ Пътешествие в гора от колони “- по какъв начин си я представяхте с децата в нея?
Идеята се роди, разглеждайки всички фотоси за съществуващата фабрика. Усещането за нея или по-скоро това, което е останало от нея, е за една гора от колони. Точно в това видях капацитет за развиване на мистериозни пространства, които подбуждат детското въображение. Всяка просвета има собствен детайл, характеризиращ съзряването, в детските си приказки. В европейската просвета този детайл е точно гората и това се трансформира в съществена опорна точка.
Друга част от концепцията на плана е обвързването на всички елементи от комплекса, уповавайки се на сюжет от „ Малкият Принц “ на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Идеята е, както в творбата, посетителите да се усещат като попаднали във „ мислено странствуване “. Преминавайки през разнообразни точки с послания, посетителите изживяват своите страсти и излизат от това премеждие по-весели и по-зрели.

Исках да запазя духа на това, което съществува, като му вдъхна нов живот. Там безусловно си съществува една гора от колони. Реших да ги преекспонирам, да направя още повече колони. Да се сътвори едно пространство, в което децата да се лутат и това да е тяхната гора за премеждие. Като една голяма детска площадка с доста трудности, с разнообразни страсти и послания. Това, което ще се извърши, е планувано за деца от нула до 16 години. Не е единствено за дребни деца.
Аз проектирах три съществени зони като ги разделих условно и на възрастови групи. Една от частите е учебен център. Друга част е за най-малките - до 8 година Има и един развлекателен център, който може да сплоти всички групи дружно, защото имаше изискване да дава отговор и за възрастни. Тоест, едно семейство да отиде и да прекара през целия ден дружно в комплекса. Така, че не е единствено детска градина, а по-скоро детски развлекателен комплекс.
Имаше ли условия да се резервира някоя от постройките и резервират ли се?

Три от постройките са културно-историческо завещание. Съответно аз ги резервирам в истинския им тип и ги превръщам в съществена административна база на комплекса.
Инициаторите на състезанието Вашия план ли ще изпълнят?
Бих била доста щастлива, в случай че се случи това. Нямам информация какво тъкмо ще подхващат, само че се надявам, че изборът им се основава на действителни планове. Все отново премията на състезанието е относително огромна и допуска, че са със съществени проекти.
Това несъмнено е първата Ви архитектурна разработка?
Тя е следващата, само че е първа, която има капацитет да бъде действително изпълнена.

Как мина формалната гала по връчване на премиите?
Беше доста хубаво, вдъхновяващо и потребно за мен. Аз се срещнах със международни величия в архитектурата, които бяха и част от журито. Със страхотни сътрудници се срещнах, които са ми съперници. И те идваха да ме поздравят. Пред всички тях показах в детайли плана си като презентация и чух много положителни мнения за него. И съм доста щастлива от това.
На 24 години, преди малко приключих УАСГ - София, катедра " Интериорен дизайн ". Иска ми се да упражнявам в България, само че премислям и втора магистратура в чужбина. Проучвам разновидности и университети в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР