Бившата АЕЦ Чернобил в северна Украйна бе завзета от руските

...
Бившата АЕЦ Чернобил в северна Украйна бе завзета от руските
Коментари Харесай

В АЕЦ Чернобил: Крадяхме гориво от руснаците, да за не допуснем катастрофа

Бившата АЕЦ " Чернобил " в северна Украйна бе завзета от съветските сили още в първия ден на нашествието. На 24 февруари те обкражиха централата с танкове и бронетранспортьори, навлизайки в Украйна от Беларус, който е единствено на 16 км разстояние.

Около 170 индивида от Украинската национална армия, които са пазили обекта, са били отведени в подземието и арестувани там. След това съветските военни са претърсили на всички места за оръжие и експлозиви.

Сега, когато АЕЦ " Чернобил " е назад под контрола на украинците, екип на " Би Би Си " е бил позволен там и излъчи разкази на чиновници за случилото се по времето, когато централата е окупирана от руснаците.

На инженерите и останалия механически личен състав е било разрешено да продължат да работят. През идващите два дни там са пристигнали екипи на съветската нуклеарна корпорация " Росатом ". По-рано това бе доказано и от " Росатом ".

Украинските чиновници са желали да продължат да управляват нещата. Това не е работеща нуклеарна централа, само че на мястото са складирани радиоактивните боклуци от най-страшната нуклеарна злополука в света. След тежката повреда през април 1986 година, бяха изхарчени милиарди долари за разчистване, обезопасяване и попречване на по-нататъшно разпространяване на радиоактивни субстанции. Рискът това да се случи е сериозен, в случай че процесите в централата не се управляват вярно.

" Те желаеха да знаят по какъв начин се ръководи оборудването. Искаха информация за всички процедури, документи и интервенции. Аз бях изплашен, тъй като разпитите бяха непрекъснати, от време на време с приложимост на мощ ", споделя пред " Би Би Си " Олександър Лобада, шеф на отдела по радиационна сигурност в централата.

" На нас ни се постановяваше непрекъснато да водим договаряния с тях и по всевъзможен метод се стараехме да не ги обидим, с цел да позволяват нашия личен състав до ръководството ", споделя инж. Валерий Семьонов.

Когато електроснабдяването на АЕЦ " Чернобил " е прекратено за три дни, правихме всичко допустимо да намерим гориво за работата на генератора, споделя Валерий и признава, че даже са крадяли гориво от съветските военни.

" Ако нямаше електрозахранване, можеше да възникне злополука ", разяснява Лобада и добавя: " Можеше да възникне изхвърляне на радиоактивни субстанции. Можете да си визиите мащабите на това. Аз не се опасявах за своя живот. Страхувах се за това, което може да стане, в случай че не конролирам нещата. Страхувах се, че може да възникне покруса за човечеството ".

" Успяхме да обезпечим сигурността на обекта ", споделя Семьонов, само че споделяза паниката си за ориста на 169-те украински военни от защитата на централата, които са пленени от руснаците. Не е известно къде се намират те в този момент, може би са ги откарали в Русия, считат чиновниците в централата.

За да се укриват при положение на офанзива, съветските бойци са струпали чували с пясък директно към саркофазите, построени да пазят развалените нуклеарни реактори.

Семьонов недоумява по какъв начин на някого може да му мине през мозъка, че украински военни ще стрелят по нуклеарен реактор.

Стаите за личния състав в подземието на главната постройка, обзаведени в жанр общежитие, са изцяло разграбени. Подът е посипан с разпрасънати торби, облекла, парцали, матраци и персонални движимости на украинските военни, които са били държани там в плен.

Руснаците плячкосаха всичко, което можеха, когато се оттегляха и взеха със себе си и пленниците от Националната армия на Украйна, настояват локалните управляващи в Чернобил.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР