Бивша служителка на банкерката Цветелина Бориславова е издирвана в САЩ

...
Бивша служителка на банкерката Цветелина Бориславова е издирвана в САЩ
Коментари Харесай

Бивша служителка на Цветелина Бориславова издирвана в САЩ за измама



Бивша служителка на банкерката Цветелина Бориславова е търсена в Съединени американски щати за машинация с виртуална валута. Става въпрос за Ружа Игнатова.

Федералният прокурор на Манхатън повдигна през днешния ден обвинявания против съоснователите на криптовалутата OneCoin Ружа и Константин Игнатови, които са упрекнати в организирането на финансова пирамида за милиарди долари и продажба на криптовалута за машинация, оповестява Българската редакция на "Свободна Европа ".

33-годишният Игнатов, брат на Ружа Игнатова, е задържан на 6 март на летището в Лос Анджелис и е откаран в Централния съд на Калифорния, където са му били предявени обвиняванията. Сестра му се търси.

В обвинителния акт се показва, че 38-годишната Ружа Игнатова - съосновател и някогашен президент на OneCoin, е упрекната в машинация с скъпи бумаги и пране на пари.

Константин Игнатов, понастоящем президент на OneCoin, е упрекнат в скрит план за осъществяване на финансова машинация. Максималното наказване в Съединени американски щати за повдигнатите обвинявания е до 20 година отнемане от независимост.

В резултат на дейностите на Игнатови, жертвите в тяхната пирамидална скица по целия свят са вложили милиарди долари в OneCoin.

Джефри Берман, федерален прокурор в Ню Йорк, съобщи, че компанията на Ружа и Константин Игнатови се основава "изцяло на неистини и машинация ". Игнатови са обещавали огромна възвращаемост с най-малък риск, обаче действителността е, че двамата са се обогатявали за сметка на своите жертви. В обвинителния акт се показва, че въпреки схемата на Игнатови да се е базирала на нови технологии (криптовалута), всъщност това е класическа финансова пирамида, която е нанесла вреди на финансовата система на щата Ню Йорк.

В обвинителния акт е очебийно, че OneCoin е криптовалута, съществуваща единствено в съзнанието на нейните основатели и техните съучастници. За разлика от достоверните криптовалути (например биткойн), които записват историята на преводите в т. н. "блокчейн ", OneCoin няма действителна стойност и не предлага на вложителите никакъв прийом за следене на парите им, а също по този начин не може да се употребява за закупуване на нищо.

Разследването демонстрира, че единствено сред четвъртото тримесечие на 2014 година и третото тримесечие на 2016 година OneCoin е осъществила доходи от продажби в размер на 3 милиарда и 353 милиона и "печалба " от 2 милиарда и 232 милиона евро. "Стойността " на OneCoin е повишена от от 0,50 евро за единица при основаването си до съвсем 30 евро през януари 2019 година

В обвинителния акт се акцентира, че Ружа Игнатова е била наясно за лъжливата същина на OneCoin и е споделяла "стратегия " за излизане от бизнеса.

В едно от електронните си писма тя предлага свое решение: "Вземай парите, бягай и обвинявай някой различен за това ".

OneCoin е учредена през 2014 година от Ружа Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад "Славейков ", против Софийската градска библиотека. Игнатова е оглавявала OneCoin до октомври 2017 година Константин Игнатов оглавява OneCoin от средата на 2018 година.

Родена е в България, само че на 10-годишна възраст дружно със фамилията си отпътува за Германия. Преди да се завърне в родината си и да стартира кариера и бизнес инициативи, Игнатова приключва магистратура по „ Икономика “ в университета в Констанц и пази докторантура по „ Право “ в Оксфорд.

В началото на кариерата си Ружа Игнатова постъпва като съветник в интернационалната компания „ Маккинзи енд Къмпани “, където работи с редица интернационалните банки и финансови институции.

Според софтуерния блог Questona.com Ружа Игнатова е вписана в Търговския указател като „ шеф на най-малко 30 сдружения и е едноличен притежател на капитала на най-малко 5 компании. Някои от компаниите, с които Игнатова има връзка, била е техен представител или е взела участие в съвета на шефовете, са част от капиталовия фонд CSIF, който се ръководи от Цветелина Бориславова и някогашна другарка на премиера Бойко Борисов.

През 2015 година показва концепцията за бъдещето на международните разплащания посредством криптовалути на Fourth EU-Southeast Europe Summit проведено от списание The Economist. Освен Ружа Игнатова, други лектори на събитието са президента на България Росен Плевнелиев, и министъра на стопанската система Божидар Лукарски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР