Бивша общинска фирма за строителство „Пловдивстройресурс”, приватизирана от ексфинансовия министър

...
Бивша общинска фирма за строителство „Пловдивстройресурс”, приватизирана от ексфинансовия министър
Коментари Харесай

Приватизирана фирма от Муравей Радев иска купи два имота в Пловдив без търг

Бивша общинска компания за строителство „ Пловдивстройресурс”, приватизирана от ексфинансовия министър Муравей Радев, желае да закупи два общински парцела под постройките, на които е притежател. На идната сесия за повторно в границите на този мандат се внася предлагането за продажба на два общински парцела по член 35 от Закона за общинска благосъстоятелност. Той гласи, че притежател на неподвижен парцел върху общинска земя, може да я закупи без търг.

Предложението касае два парцела, които се намират на топ локация до новия парк върху някогашната детска градина „ Мир” в регион „ Западен”. Единият е с величина от 927 кв.м, а другият е от 956 кв.м. Върху тях има две 70-годишни здания с обща повърхност от 520 кв.м РЗП. Те са били употребени на времето като общежития на строителите от Е.С.О „ Градстрой” и свързани с „ Пловдивстройресурс”, част от „ Строително-монтажен комбина” – Пловдив.След приватизацията постройките влизат в активите на компанията, само че земята изпод е общинска. Макар че се водят за жилищни потребности, в тях се обитават офисите на приватизираната компания.

Фирмата, на която отпред е Красимир Томов, а в Съвета на шефовете е Муравей Радев, желаят да вземат двата парцела по член 35 от ЗОС още в предишния мандат. Бившият кмет Иван Тотев обаче отхвърля да пусне процедурата до Общинския съвет, като четири години въпросът е по съдилищата. С решения на Административния съд, а по-късно и Върховен административен съд обаче се анулира заповедта на Община Пловдив и магистратите постановяват, че процедурата би трябвало да бъде приключена.

През октомври 2021 година решението е импортирано за гласоподаване в локалния парламент, само че тогава не събира нужния брой гласове. Новото предложение е идентично с предходното, с разлика в цените на парцелите. Според самостоятелната оценка двата парцела с оценени 101 360 лв. и 105 100 лв..

Ако този път предлагането събере нужните гласове, то компанията ще придобие двата парцела. Това ще им разреши да събори старите здания и там да изникнат нови жилищни комплекси. Фирмата обаче няма право да жали решенията на Общинския съвет.



Според комерсиалния указател в приватизираната компания работят 39 души, а годишният й оборот е над 3 млн. лв. за 2020 година. Компанията вземат участие в разнообразни публични поръчки за строителство в цялата страна, настрана строят жилищни и промишлени обекти.

В Съвета на шефовете на акционерното сдружение с изключение на шефа Красимир Томов и Муравей Радев са още Ана Петкова,Димитър Попов и Костадин Пелтеков.

През 2020 година в халетата на компанията на бул. „ Марица” избухна огромен пожар, с който пожарникарите се бореха близо ден, а той обхвана цялата складова зона.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР