Бивш външен министър, който водеше кампания на обединител, неограничен от

...
Бивш външен министър, който водеше кампания на обединител, неограничен от
Коментари Харесай

Президентските избори в Кипър ще са битка между бивши дипломати

Бивш външен министър, който водеше акция на обединител, безграничен от остарели идеологически и партийни линии, ще се изправи против деец посланик, радващ се на огромна известност, в неделния балотаж на президентските избори в Кипър, написа " Асошиейтед прес ".

Както сочеха изследванията на публичното мнение в навечерието на на 5 февруари, някогашният министър Никос Христодулидис, на 49 години, с 32% от гласовете.

66-годишният Андреас Мавроянис завоюва второ място с изненадващите 29.6%, с към 3.5 процентни пункта повече от Авероф Неофиту, водач на най-голямата партия в страната, Демократически общ брой (ДИСИ).

Неуспехът на 66-годишния Неофиту да стигне до балотажа шокира поддръжниците му, сложи под подозрение бъдещето му като началник на ДИСИ и сътвори риск от бездънен раздор в дясноцентристката партия.

Дългогодишен член на ДИСИ, Христодулидис беше наименуван " дезертьор " поради решението си да се бори против Неофиту за президентския пост, като доста партийни фрагменти се зарекоха в никакъв случай да не гласоподават за него.

Същевременно, поддръжката за Мавроянис от противника на ДИСИ, Прогресивната партия на трудовия народ (АКЕЛ), която има комунистически корени, отблъсна доста правилни поддръжници, които се притесняват, че той ще даде на АКЕЛ позиции в държавното управление.
И Христодулидис, и Мавроянис се срещнаха с Неофиту, с цел да изискат публична поддръжка от ДИСИ на балотажа. Но след бурно съвещание на изпълнителния комитет във вторник, да не поддържа публично нито един от претендентите, като сподели на членовете да гласоподават както намерят за добре.
Резултатът от първия тур беше тежък удар за ДИСИ, която на процедура образува държавното управление през десетилетния мандат на отиващия си президент и някогашен неин водач Никос Анастасиадис.
Новият президент ще се изправи пред тежкото предизвикателство да се опита да съживи намиращите се в застой мирни договаряния с кипърските турци, които оповестиха самостоятелност съвсем десетилетие след турската инвазия през 1974 година, последвала прелом, целящ обединяване с Гърция.
Ситуацията стана доста по-сложна след през 2017 година в швейцарски курорт, които мнозина смятаха, че са покрай пробив.

Турция - единствената страна, която признава независимостта на кипърските турци - от този момент обърна тил на подкрепеното от Организация на обединените нации съглашение за федерален Кипър. Вместо това се застъпва за съглашение за две страни, което Организация на обединените нации, Европейският съюз, Съединени американски щати и други страни отхвърлиха.

И Христодулидис, и Мавроянис бяха основни участници в провалените договаряния през 2017 година, надлежно като представител на държавното управление и основен договарящ. И двамата упрекнаха настояването на Турция за поддържане на непрекъснато военно наличие и правото на военна интервенция в единен Кипър като съществена причина за неуспеха.

 Андреас Мавроянис
© Reuters

Андреас Мавроянис

Христодулидис сподели, че е срещу тези две турски претенции, до момента в който Мавроянис смекчи позицията си, с цел да притегли леви гласоподаватели, които считат, че е можело да се направи повече за реализиране на договорка в Швейцария.

И двамата претенденти се застъпваха за строга фискална дисциплинираност, без да се заплашва мрежата за обществена протекция на страната, на фона на мощната социална паника поради растящата инфлация.

Загрижеността за миграцията накара и двамата претенденти да обещаят да лимитират потока от мигранти, които идват на север, пресичат следена от Организация на обединените нации буферна зона и търсят леговище в по-богатата южна част.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР