Бивш служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е

...
Бивш служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е
Коментари Харесай

Арестуваха бивш агент на ЦРУ за изнасяне на секретна информация

Бивш чиновник на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати е бил задържан по обвинявания в нелегално изнасяне на секретна информация, заяви Би Би Си.

Джери Чун Шинг Лий, който е натурализиран американски жител, е бил арестуван на интернационалното летище „ Джон Ф. Кенеди “ в Ню Йорк в понеделник, оповестиха от Министерството на правораздаването в Съединени американски щати.

Лий е работил за Централно разузнавателно управление на САЩ в интервала от 1994 до 2007 година, когато отпътува за Хонконг.

Случаят е обвързван с следствие на ФБР, което стартира през 2012 година, откакто китайските управляващи разкриват близо 20 информатори на Централно разузнавателно управление на САЩ в границите на 2 години.

Тогава от Централно разузнавателно управление на САЩ не потвърдиха информацията, че става въпрос за внедрена в организацията къртица, която е виновна за приключването на данните за тайните сътрудници в Китай.

Според отчет на тайните служби, Лий се завръща в Съединени американски щати през 2012 година, притеглен от подправена оферта за работа.

В това време сътрудници на ФБР са претърсили неговите хотелски стаи, в които е живял в Хаваите и в щата Вирджиния, и са разкрили две дребни тефтерчета с ръкописни мемоари, които съдържат „ същински имена и телефонни номера на сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ под прикритие ".

В изказването на правосъдното министерство се показва, че 53-годишният Лий е упрекнат в „ нелегално задържане на информация, касаеща националната сигурност на Съединени американски щати, за което може да бъде наказан на 10 години затвор, в случай че бъде приет за винаовен “

Джери Лий, който е прочут още като Жен Чен Ли, е служил в американската войска в интервала от 1982 до 1986 година Той стартира кариерата си в Централно разузнавателно управление на САЩ като вербовчик с достъп до строго секретна информация, за която е подписал контракт за конфиденциалност.

До момента Лий не е коментирал обвиняванията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР