Бивш служител на технологичния гигант Apple е обвинен в кражба

Бивш служител на технологичния гигант Apple е обвинен в кражба ...

Китайски инженер крал тайни на Apple.

Бивш служител на технологичния гигант Apple е обвинен в кражба на секретни разработки, свързани с проекта за безпилотен автомобил, предаде АФП.
Сяолан Джан, който се намира в ареста, е напуснал Apple, за да започне работа в новосъздадена китайска технологична компания. Китайският инженер е заплашен от 10 години затвор и финансова санкция от 250 хил. американски долара.
"Apple се отнася изключително сериозно към защитата на интелектуалната си собственост. Работим съвместно с компетентните органи, за да сме сигурни, че въпросното лице, както и останали замесени, ще понесат отговорност за действията си", заявиха от централата на американската компания.
Джан е започнал работа в Apple през декември 2015 година и е бил част от екипа, който разработва хардуера и софтуера за автономните автомобили - проект, който представлява "строго пазена тайна", се казва в жалбата на компанията до Федералното бюро за разследване (ФБР). През април Джан е обявил на своя ръководител намерението си да напусне компанията, за да се върне в Китай при своята болна майка. Той споменал, че възнамерява да започне работа за новосъздадена китайска компания за автономни автомобили в Гуанджоу.
Вътрешната сигурност на Apple обаче открила, че активността на Джан във вътрешната мрежа на компанията е нараснала значително в дните преди да обяви решението си за напускане. Той е успял да свали на външен носител документи за подготвяните от компанията прототипи, се казва още в жалбата срещу него.
Китайският инженер е бил задържан от ФБР на летището в Сан Хосе, Калифорния, минути преди да излети за Китай.

Източник: actualno.com