Бивш служител на шведското разузнаване е възможно да бъде осъден

...
Бивш служител на шведското разузнаване е възможно да бъде осъден
Коментари Харесай

Искат доживотен затвор за двама братя в Швеция, обвинени в шпионаж за Русия

Бивш чиновник на шведското разузнаване е допустимо да бъде наказан на пожизнен затвор, в случай че бъде приет за отговорен за шпионаж при утежняващи условия в интерес на съветското военно разузнаване ГРУ в интервала 2011-2021 година, а брат му - на 12 години, заяви прокурор от Стокхолм, представен от Агенция Франс Прес.

Делото се води най-вече при закрити врата поради " извънредно сензитивните материали ", за които се твърди, че са разкрити от 42-годишния Пейман Киа и 35-годишния му брат Паям.

Пейман Киа е служил в шведската разследваща работа „ Сапо “ и в разследващите елементи на шведската войска.

Прокуратурата желае минимум 12 години затвор за Паям Киа, упрекнат в присъединяване в обмисляне на шпионаж, както и в " ръководство на контактите с Русия и ГРУ, в това число прекачване и събиране " на финансови транзакции.

Според шведските медии братята са от ирански генезис.

И двамата мъже отхвърлят обвиняванията, а юристът им упорства те да бъдат оправдани, съгласно шведската осведомителна организация TT.

Прокурорите са поискали огромна част от материалите по делото да бъдат засекретени даже и след края на правосъдния развой заради сензитивния им темперамент.

Съдебният развой против двамата съответствува с друго зрелищно дело за шпионаж, за което се счита, че двойка от съветски генезис са шпионирали в интерес на Москва. Тя беше задържана в края на предишния месец във вила край Стокхолм.

Предполага се, че Москва е внедрила двойката, посочена от проверяващия уеб страница „ Белингкат “ като Сергей Скворцов и Елена Кулкова, като спящи сътрудници в края на 90-те години на предишния век.

Според шведските медии двойката е управлявала профилирани компании за импорт и експорт, занимаващи се с електронни съставни елементи и промишлени технологии.

В края на предишния месец Скворцов е подложен под краткотраен арест за " противозаконна разследваща активност ", а дамата е арестувана по съмнение в съучастничество. След това е освободена, макар че продължава да бъде обект на интерес в следствието.

Шведските управляващи настояват, че казусът не е обвързван с този на братята Киа. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР