Бивш служител на МВР, който в последните години се е

...
Бивш служител на МВР, който в последните години се е
Коментари Харесай

Шеф на охраната на Божков, адвокат и детектив задържани при спецакциите на прокуратурата

Бивш чиновник на Министерство на вътрешните работи, който в последните години се е грижил за защитата на укриващия се в Дубай обвинен за 18 закононарушения Божков, е арестуван тази заран при спецоперацията, извършена на разнообразни адреси в София и в страната. Извършени са още два ареста на доближени на Божков, единият от които в гр. Сандански.

Прокуратурата към момента не е излязла с публична информация за самоличността на задържаните, само че съгласно медийни изявления, арестуваният началник на защитата на Божков е Веселин Балтов. В столичния кв. " Левски " е задържан шефът на детективска организация Емил Кабакчиев. Третият арестуван е Славчо Марков, който, по информация на Българска национална телевизия, през последните три години е бил един от тримата най-приближени до Божков. 

Акцията евентуално е обвързвана с тайното следене и снимане на един от наблюдаващите прокурори по следствията против Божков. Преди седмица хазартният необут пусна в профила си във " Facebook " фотография на зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев на излизане от постройката на Национална агенция за приходите. Тогава Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) излезе с декларация, в която дефинира публикуването на фотосите " престъпен напън ".

Самият Божков удостовери арестите с следващ пост от през днешния ден, в който съобщи: " Специализираната прокуратура отново влезе в ролята си на углавен отряд. Задържани са мои някогашни чиновници. Сред тях е и 70 годишен юрист. Причините още веднъж са непознати за българските и европейски закони. Ако задачата на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или поддържат, ще би трябвало да построят още доста затвори. "

По-рано през днешния ден хазартният необут пък заяви още веднъж с пост във фейсбук, че  Софийският административен съд  е отменил решението на Държавната комисия по хазарта за отнемането на лиценза на „ Еврофутбол “. Това излиза наяве от решението на магистратите, което предприемачът с 18 обвинявания Васил Божков разгласява в профила си във фейсбук.

„ Хунтата унищожи българска компания на четвърт век. Хиляди чиновници и сътрудници на „ Еврофутбол “ останаха без работа и приходи “, написа Божков в коментар към разпечатка от решението на съда.

Държавна комисия по
хазарта (ДКХ) лиши през март т.г. краткотрайно за 3 месеца   издадените лицензи на „ Еврофутбол " ООД - една от най-големите компании за залози, обвързвана с Васил Божков.

Според магистратите, преустановяването на активността на „ Еврофутбол “ е предизвикало вреди на всички чиновници, сътрудник и клиенти. „ Оспореното решение е издадено при основни нарушавания административно индустриалните правила и в несъгласие с материалния закон “, се споделя в причините на правосъдното решение, което, както излиза наяве от оповестеното във фейсбук профила на Божков копие е от 1 юли. 

Също по този начин съдът постановява, че ДКХ няма пълномощия да изиска от жалбоподателя поръчителство на общественото му обвързване преди то да е открито. Едва при установяването му по неоспорим метод, жалбоподателят има опция да показа поръчителство в размер на главницата и лихвите. Същото се дава пред органа по осъществяване, т.е. обществения реализатор, а не пред ДКХ. Непредставянето му се удостоверява със надлежно писмо от Национална агенция за приходите до ДКХ. Едва тогава може да се одобри, че не е показано поръчителство в размер на главницата и лихвите за просроченото обществено обвързване. В случая този ред не е спазен, считат магистратите.

Те задължават ДХК да заплати на „ Еврофутбол “ сумата от 50 лева разходи по делото. Решението на съда предстои на обжалване.

„ С решението си съдът сподели, че отнемането на лиценза на Еврофутбол е изцяло незаконосъобразен акт и за следващ път изобличи методите за държавен обир “, разяснява Божков в обществената мрежа. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР