Бивш шеф на Мосад разкри, че през 2011 г. премиерът

...
Бивш шеф на Мосад разкри, че през 2011 г. премиерът
Коментари Харесай

Израел се подготвял да удари Иран през 2011 г.

Бивш началник на Мосад разкри, че през 2011 година министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху е наредил на въоръжените сили да се приготвят за нанасяне на удари по Иран . Това принудило шефа на разузнаването да направи инспекция дали министър-председателят има пълномощията да стартира развой, водещ до война, написа " Таймс оф Израел ".

Тамир Пардо направи разкритията в изявление за предаването " Увда " на израелския ефирен канал " Кешет ". Интервюто ще бъде излъчено в четвъртък вечерта.

Събитията са се случили в миг, когато Нетаняху и тогавашният боен министър Ехуд Барак са били обезпокоени, че опцията да се ударят иранските нуклеарни обекти се изплъзва , защото местата ще бъдат толкоз добре предпазени, че бомбардирането им ще бъде без резултат . Израел се е страхувал, че Иран е покрай основаването на нуклеарни оръжия.

Пардо съобщи, че Нетаняху е инструктирал началника на генщаба Бени Ганц да приготви армията, с цел да може да атакуван Иран в границите на 15 дни след издаване на заповедта . Тази заповед, съгласно Пардо, е била с голямо значение, защото е бил заставен да намерения дали да си подаде оставката , с цел да не взе участие в тази офанзива.

Пардо управлява Мосад от 2011 до 2016 година

" Проучих всичко, което мога да направя. Консултирах се с предходни шефове на Мосад. Консултирах се с юридически съветници. Консултирах се с всеки с който мога да се съветвам, с цел да схвана кой има власт да издава нареждания по отношение на целия проблем със започването на война ", описа той.

Пардо разясни, че Нетаняху е бил наясно с дейностите му.

Запитан дали удар по Иран е щял да докара до започване на война , Пардо отговори: " Безспорно ".

В последна сметка Пардо и Ганц изразили в ъзраженията си пред Нетаняху и министър председателят изоставил проекта.

Барак, тогавашен боен министър, е декларирал, че с Нетаняху са упорствали за удар против Иран през 2010 и 2011 година , само че са били блокирани от Ганц и министри.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР