Бивш руски двоен агент, осъден за държавна измяна в Русия,

...
Бивш руски двоен агент, осъден за държавна измяна в Русия,
Коментари Харесай

Кой е руският двоен агент, открит отровен във Великобритания?

Бивш съветски двоен сътрудник, наказан за държавна измяна в Русия, е в сериозно положение в английска болница след излагане на незнайно вещество, като от полицията обявиха, че са наясно с " обстоятелството за държавни закани ".

В първата си реакция Кремъл съобщи, че е подготвен да сътрудничи, в случай че Англия изиска помощ при следствието на " трагичната обстановка ".

Сергей Скрипал, който в миналото е бил полковник от съветското военно разузнаване (ГРУ), е получил леговище във Англия, откакто е бил сменен през 2010 година за съветски шпиони, хванати на Запад като част от замяна на шпиони в жанр Студената война на пистата на летището във Виена.

 Бивш съветски разузнавач в сериозно положение след нахлуване
Бивш съветски разузнавач в сериозно положение след нахлуване

Сергей Скрипал е бил изложен на незнайно вещество

Ала 66-годишният някогашен разузнавач и 33-годишна жена, която след това се оказа щерка му, бяха открити в безсъзнание на скамейка в търговски център в неделя в британския град Салисбъри след излагане, както показаха от полицията, на незнайно вещество.

И двамата са в сериозно положение в интензивното поделение на лечебно заведение. " Това е доста необикновен случай и сериозно значимо е да се стигне до дъното на това, което е предизвикало тези болестни положения колкото е допустимо по-бързо ", посочи Марк Роули, който е шеф на английското контраразузнаване.

Скрипал е бил задържан през 2004 година от Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия по съмнение, че е предал десетки съветски шпиони на английското разузнаване. Той е бил наказан на 13 години затвор през 2006 година след закрит правосъден развой.

Скрипал е признал, че е предал съветските сътрудници на МИ-6 против пари, някои от които са били изплатени в испанска банкова сметка.

Но той е бил опрощение през 2010 година от тогавашния съветски президент Дмитрий Медведев като част от замяна за връщането на 10 съветски шпиони, арестувани в Съединени американски щати, назад на Москва.

Размяната, една от най-големите от края на Студената война насам, беше осъществена на пистата на летището във Виена, където съветски и американски аероплан бяха паркирани един до различен, преди сътрудниците да бъдат разменени.

Един от съветските шпиони, сменен за Скрипал, беше Анна Чапман. Тя беше един от десетимата, които са се опитвали да се внедрят в американското общество в явен опит да се доберат до кръговете на властта и да се снабдят със секретна информация. Те бяха задържани от ФБР през 2010 година

Завърналите се съветски шпиони бяха посрещнати като герои в Москва. Руският президент Владимир Путин, самичък някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който е работил в Германска демократична република през 1980-те години, пееше патриотично песни с тях.

Скрипал обаче беше умишлен за изменник от Москва. Смята се, че е предизвикал съществени вреди на съветските шпионски мрежи във Англия и Европа.

Тайната работа ГРУ, основана през 1918 година от комунистическия бунтовник Лев Троцки, се управлява от военния генщаб на Русия и се регистрира непосредствено на президента. ГРУ има шпионска мрежа по целия свят.

След получи леговище в Обединеното кралство, Скрипал е живял насаме в Салисбъри и се е държал надалеч от светлините на прожекторите, до момента в който не беше открит в безсъзнание в неделя.

25-годишна жена, която първа е забелязала нещо неправилно в положението на Сергей Скрипал и щерка му Юлия, описа, че в началото ги е помислила за мъртви.

Друг руснак, Александър Перепиличний, който помагаше на следствие на Швейцария на съветска скица за пране на пари, беше открит мъртъв през 2012 година във Англия. Разследващите към момента не са излезли с дефинитивно умозаключение за повода за гибелта, като има подозрения, че е бил погубен с рядка отрова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР